Autor: Põllumajandus.ee • 22. jaanuar 2020

Üleilmselt tuntud ja hinnatud John Deere vahetab Eestis taas esindajat

Eesti põllumajandustehnika turu on kihama pannud aasta alguses teatavaks saanud suurtehing, mille käigus John Deere´i tehnika esindusõigus läheb taanlaste Baltic Agro Machinerylt üle soomlaste Wihurile.
Üleilmselt tuntud ja hinnatud John Deere vahetab Eestis taas esindajat.
Foto: Baltic Agro Maschinery

Omal ajal Eesti turul Caterpillari ehitusmasinate maaletoojana kanda kinnitanud Wihuri loovutas CAT-ehitusmasinate esindusõiguse siinmail 2016. aasta oktoobris ettevõttele Avesco ja ka sellest ajast peale oli ettevõtte tegevus Eestis varjusurmas. Õigupoolest teatas Wihuri Group toona, et oma tegevuses keskendutakse Soome turule. Läinud aasta novembris läks Caterpillari esindusõigus ka Soomes üle Avescole.

Soomes esindab Wihuri John Deere´i tehnikat samuti alates eelmise aasta sügisest. Eestis tähendab John Deere´i diileriks saamine ettevõttele sootuks teisele müügimaastikule astumist, sest agrotehnika müügiga kursis olevate spetsialistide hinnagul erineb põllutraktorite müük ehitusmasinate omast nagu öö päevast.

Äriregistris on 19. detsembril 2019. aastal registreeritud ettevõte OÜ Wihuri, aga ühtegi Eesti kontakti firma kohta leida ei õnnestunud. Ilmneb, et pärast neli aastat väldanud vaheaega tuleb ettevõttel nüüd John Deere´i esindajana alustada n-ö algusest, sest kohapeal Wihuril enam töötajaid pole.

Tõsi – firma saab Baltic Agro Maschinery ostu tulemusel enda valdusse kogu viimase vara, sh tehnika, hooned ja muu varustuse ning üle võetakse ka Baltic Agro Maschinerys John Deere´i tehnikaga ametis olnud töötajad. Kui palju neid täpselt on, pole veel teada, aga on teada, et kõik n-ö võtmetähtsusega spetsialistid siirduvad Wihuri palgalehele.

Taanlased eelistasid Claasi, loovutades John Deere´i

Baltic Agro Machinery emafirma Danish Agro allkirjastas lepingu John Deere’i Eesti ametliku põllumajandus- ja aiatehnika senise esindaja varade müügiks Soome ettevõttele Wihuri OY. Varade üleandmine peaks aset leidma alanud aasta esimese paari-kolme kuu jooksul.

Tehinguga täidab Danish Agro Euroopa Liidu Konkurentsiameti määratud tingimust kolme Claasi põllumajandustehnika esindaja ASi Konekesko Eesti, SIA Konekesko Latvija ja UAB Konekesko Lietuva ülejäänud 55% aktsiate omandamiseks. Wihuri OY esindab selle tehinguga nüüd John Deere’i esindusõigusi nii Soomes kui Eestis.

Lahtiseletatult on tegemist Taani korporatsiooni põhimõttelise valikuga – Konekesko Balti üksused ostnud Danish Agro eelistab tegelda siiani Konekesko tiiva all müüdud Claasi põllutehnika esindamisega ja selle lõiv on Euroopa Konkurentsiameti silmis loobumine John Deere´i kaubamärki kandva tehnikaga tegelemisest.

Otsest kontakti Wihuri esindajaga saada ei õnnestunud. Baltic Agro Machinery traktorite müügijuht Kristjan Ruusamäe kinnitab, et varade üleandmine Wihurile saab teoks lähikuudel. Ta lisab, et klientide jaoks ei muutu suurt midagi, sest meeskond jääb samaks ja esinduste asukohad jäävad ka endiseks. Üle läheb kogu John Deere´i kaubamärgi all oleva tehnika esindusõigus, sest John Deere ise ei luba müüki toodete kaupa kuidagi segmenteerida.

Korra aastat viis tagasi midagi taolist juba praktiseeriti, kui John Deere eelmisele Eesti diilerile Stokkerile jäi esindada väiksem tehnika, suured põllumasinad aga anti üle Baltic Agro Maschineryle. Hiljem tuli ikkagi kogu kupatus loovutada.

„Euroopa Liidu nõudest tulenevalt muutub John Deere´i Eesti esinduse juriidiline keha. Üritame selle ülemineku teha klientidele võimalikult häiredeta, et toimiksid nii müük kui hooldus,” selgitab Ruusamäe. „Koos varade müügiga liiguvad ka töötajad ühest ettevõttest teise, üle lähevad kõik varad, ladu jne. Ja see ei puuduta ainult traktoreid, vaid kogu John Deere´i esindusõigust Eestis.”

Edu sõltub uue esindaja juhtimisotsustest

Eestis peaaegu 30 aastat New Hollandi traktoreid, kombaine ja muud põllutehnikat müüva ASi Tatoli juhatuse liige Mait Nõmmsalu on seda meelt, et pärast seda, kui Baltic Agro Maschinery omal ajal John Deere´i esindusõiguse endale sai, läks ka John Deere tehnika müük ja suhted klientidega ülesmäge.

„Baltic Agrol on kõrval ka vilja kokkuost, väetiste ja seemnevilja müük ning üldse kogu kompleksne teenus, mida põllumees vajab ning küllap nii saab ka tehnikamüüki siduda näiteks viljamüügilepingute jmt. Ja põllumajanduse iseärasusi tuntakse läbi ja lõhki,” räägib Nõmmsalu. „Mis nüüd aga edasi saab, on mõistagi teadmata. Wihuri meestel põllutehnika müügis kogemust vähemalt Eestis ei ole. Eks nad võtavad vähemalt võtmeisikud Baltic Agrost üle ja need muidugi jagavad asja. Nüüd oleneb kõik sellest, palju soomlased ise tahavad siin Eesti asjasse sekkuda. Kui siinsetel inimestel lastakse süsteem üles ehitada, on hästi, kui hakatakse väga palju tegemistesse sekkuma, siis ma küll arvan, et muutub kehvemaks see John Deere´i asi siin Eestis. Sõltub sellest, kui vabad käed Baltic Agro meestele antakse.”

Nõmmsalu nendib, et ehitustehnika ja põllutehnika müük ja hooldus erinevad teineteisest väga palju, mistõttu ei maksa arvata, et kui oled tugev ekskavaatorite ja buldooserite müüja, siis oled seda automaatselt ka põllutraktorite ja kombainide vallas. Seega leiab ta, et kui Wihurisse ülevõetav meeskond saab vabalt oma senist tööd jätkata, kulgeb John Deere´i edasine elu Eestimaal normaalselt edasi, kui aga hakatakse mingeid ehk Soomes toimivaid äri- või juhtimismudeleid katsetama, siis võib tulevik kujuneda ettemääramatuks.

Uus operaator peab kahtlemata arvestama ka sellega, et viimase paarikümne aasta jooksul on Eesti põllumeestele müüdud mitutuhat John Deere´i traktorit, teravilja- või silokombaini ja hulgakaupa muud tehnikat, millest suur osa on tänini töös ja vajab regulaarset hooldust. Samuti tuleb töös hoida Baltic Agro Maschinery ajal üles ehitatud traktorite ja teiste iseliikuvate masinate nutikas distantsjälgimissüsteem jmt. Ainult uue tehnika müük on kogu üleilmselt kõrge mainega kaubamärgi esindamise juures suhteliselt väike osa.

„Kindlasti on lihtsam turgu üle võtta niimoodi, et saadakse endale toimiv süsteem ja ei pea hakkama kõike nullist üles ehitama,” märgib Mait Nõmmsalu. „Täpseid kokkuleppeid ju ei tea, aga kui keskused ja töötajad üle võetakse, siis ei tohiks ju midagi põhimõtteliselt muutuda. No muidugi küsimus on ka selles, palju Wihuri on nõus Eestisse oma raha paigutama. Toon näiteks, et kui vaja on ütleme kuus miljonit, aga antakse kaks, siis tekivad tahes-tahtmata probleemid.”

Osapooled on vaoshoitult rahul

Danish Agro juhatuse esimees Henning Haahr on kokkuleppega rahul, märkides, et ettevõte loovutatakse Konkurentsiameti nõudmiste tõttu. „Meie jaoks oli oluline leida ettevõttele ja selle töötajatele hea uus kodu ning olen kindel, et oleme selle leidnud koos Wihuri OYga,“ kinnitab Haahr.

Wihuri OY ärijuht Jonne Honkanen näeb ettevõtte omandamises suurt potentsiaali, nähes laienemises Eesti turule loomulikku sammu pärast Wihuri saamist John Deere’i edasimüüjaks Soomes. „Meie eesmärk on laieneda ja investeerida põllumajandustehnika ärisse Eestis,“ kinnitab Honkanen.

Lõpliku kinnituse tehingule annab Euroopa Liidu Konkurentsiamet ilmselt veel jaanuarikuu jooksul. Praeguseks on Wihuri lubanud, et alles jäävad senised John Deere´i esindused Jüris, Tartus ja Türil, samuti võetakse ostutehingu käigus üle suur osa Baltic Agro Machinerys seni John Deere´i tehnika müügi ja hooldamisega tegelenud personalist.

Baltic Agro Machinery nime kasutamise õigus jääb Danish Agrole.

TASUB TEADA: Perefirma Wihuri ja selle omanik

•OY Wihuri suurim aktsionär on 24. veebruaril 80aastaseks saav Antti Aarnio-Wihuri, kes on muuhulgas ka üks kuuest soome miljardärist.

•Läinud aastal oli Antti Aarnio-Wihuri ajakirja Forbes andetel rikkuselt teine soomlane ja maailma arvestuses 1511. kohal, Formes hindas tema varadust 1,5 miljardile USA dollarile (1,3 mld €).

•Aarnio-Wihuri on Soome meditsiini audoktor, tal olid head sõbrasuhted peresident Urho Kaleva Kekkosega.

•Antti Aarnio-Wihuri huvitub mootorispordist ja toetab Soome vormelisõitja Valtteri Bottase meeskonda.

•Tal on kahest kooselust seitse last – neli tütart ja kolm poega.

•OY Wihuri on enam kui saja aasta pikkuse ajalooga perefirma, mis tegeleb masinate müügi, pakenditööstuse, kaubanduse, lennunduse ja laomajandusega.

•Aastate jooksul on Wihuri tegelenud paljude vägagi erinevate tegevusaladega. Näiteks 1960–1970ndatel aastatel tõi ettevõte Soomesse autosid Volkswagen, Porsche jt.

•Aastal 1961 asutatud Wihuri Groupi käive oli 2018. aastal ca 1,9 mld €, kontsern on esindatud 30 riigis ja pakub tööd 5200 inimesele.

•USAs 1837. aastal asutatud John Deere´i 2018. aasta müügitulu ületas 37 mld €, ettevõttes töötab üle ilma 68 000 inimest.

•Eestis on Wihuri aastast 1993, mil hakati siin müüma Caterpillar ehitusmasinaid.

•Aastal 2016 müüs Wihuri oma Balti riikide üksused Šveitsi ettevõttele Avesco, mullu novembris läks Caterpillari ehitustehnika esindusõigus Avescole ka Soomes.

Allikad: Ilta Sanomat, Wikipedia

Ain Alvela, põllumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960