Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 31. jaanuar 2020

Börs: koroonaviirus annab tooni põllumajandustoormete turul

Nädala börsiuudised: sellel nädalal on põllumajandustoormete turul tooni andnud koroonaviirusega seotud hirmud, mis panid langema kogu teraviljaturu.
Koroonaviirus on pannud langema kogu teraviljaturu.
Foto: Pixabay

Juba varasemalt muretsesid kauplejad, et Hiina ei osta USA põllumajandustooteid piisavalt ning kaubandusleppes välja toodud mahtusid ei täideta. Koroonaviirus suurendas seda hirmu.

Kauplejad ei soovi põllumajandusturgudel praegu oste teha, sest oodatakse, milliseks kujuneb koroonaviiruse leviku ulatus, ütles maaklerfirma RJ O’Brieni turgude juht Rich Feltes Reutersile. Peamiselt oodatakse Hiina oste, sest riik lubas kaubandusleppes osta rohkem USA põllumajandustooteid.

“Põllumajandusturud taanduvad jälle, sest mure koroonaviiruse pärast ei pruugi Hiina endale võetud ostukohustusi täita,” ütles Feltes investoritele saadetud kirjas.

Nii nisu, maisi, sojaubade kui ka rapsiseemnete hinnad langesid kõik ligi 2 protsenti.

Toidunisu hind langes kolme nädala põhja

Euronexti toidunisu futuurid langesid viimase kolme nädala madalaima tasemeni, ka Euroopas peetakse põhjuseks koroonaviiruse levikut, vahendab Reuters.

Märtsikuu toidunisu futuur odavnes nädalaga kokku 1,9 protsenti, 192,25 euroni tonnist. Vahepeal jõudis hind ka 190,75 euroni, mis madalaim tase alates 10. jaanuarist.

Kauplejate jaoks on muret tekitanud koroonaviirus, mis võib hullema stsenaariumi puhul globaalset teraviljakaubandust otseselt mõjutama hakata. Samas on turgu tõenäoliselt mõjutanud ka see, et hinnad on viimastel kuudel küllaltki kiiresti tõusnud ning sattusid nüüd korrektsiooni. 200 euro tasemel oli tugev psühholoogiline vastupanu, mida murda ei suudetud.

Eelmisel nädalal jõudsid Pariisi ja Chicago nisuhinnad viimase pooleteise aasta kõrgeima tasemeni.

Nädala lõpus aitas turul veidi taastuda Egiptuse otsus osta 180 000 tonni Prantsusmaa nisu. See näitab, et rahvusvaheline nõudlus Euroopa nisu järele on jätkuvalt tugev.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Sojaubade hind kaheksa kuu põhjas

USA sojaubade hinnad langesid neljapäeval juba kaheksandat päeva järjest, ühtlasi jõudsid futuurid viimase kaheksa kuu madalaima tasemeni.

Kõige aktiivsema märtsikuu sojaubade futuuri hind langes Chicago börsil 8,76 dollarini buššelist. Viimati kauplesid sojaoad nii madalal tasemel 2019. aasta mais.

“Kõik on praegu keskendunud viirusele, mis on seni tapnud vähemalt 170 inimest. See võib majanduskasvule kehvasti mõjuda ning nõudlust alandada,” ütles üks Singapuris tegutsev kaupleja Reutersile.

Ka mais järgis üldist teraviljaturgude trendi ning odavnes Euronexti börsil nädalaga 1,9 protsenti, 169,25 euroni tonnist. Rapsiseemnete hind, mis on õliseemnete turu languse tõttu viimasel ajal surve all olnud, odavnes 1,8 protsenti, 395,5 euroni tonnist.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev

Kohvihinnad languses

Arabica kohvifutuurid langesid see nädal viimase kolme kuu põhja, sest börside varud kasvavad ning Brasiilias oodatakse tänavu rekordilist saaki.

Märtsikuu arabica kohvifutuuride hind langes 1,02 dollarini naelast. Vahepeal jõudis hind ka 1,009 dollarini, mis on kolme kuu madalaim tase.

Prognoositakse, et Brasiilia tootmine tõuseb 2020/21 hooajal 66,9 miljoni kohvikotini, mis oleks riigi jaoks kõigi aegade rekord.

“Brasiiliast on järgnevatel kuudel tõenäoliselt tulemas märkimisväärne pakkumine,” teatas Commerzbank. Pank lisas, et tänavu on arabica kohv põllumajandustoormete seas suurim langeja. Märtsikuu robusta kohvi hind kaupleb 1304 dollaril tonnist.

Suhkur ja kakao kallinesid

Erandina saab see nädal välja tuua suhkru ja kakao, mille hinnad tõusid. Suhkru tonnihind tõusis Londoni börsil 2,5 protsenti, 409 dollarini. Kauplejate sõnul on turule toetust pakkunud turul olev puudujääk.

Kakaohinnad tõusid nädalaga aga 2,9 protsenti, 2799 dollarini tonnist. Kauplejad muretsevad Elevandiluurannikut tabanud kuiva ilma pärast, mis võib sealset toodangut piirama hakata.

Reutersi küsitletud analüütikud aga arvavad, et kakao võiks aasta lõpuks odavneda 6 protsenti (analüütikute keskmine), sest Elevandiluuranniku ja Ghana tootmine peaks kuivale ilmale vaatamata siiski tõusma.

Kõige enam mõjutas viirus naftaturgu

Kõige enam on koroonaviirus mõjutanud aga energiaturgu. Naftakauplejad on mures, et viirusepuhang võib vähendada toornafta ja sellega seotud toodete nõudlust, mille tõttu hakkab hind langema.

Aasias langesid reaktiivkütuse hinnad ning rafineerimistehaste kasum regioonis langes viimase kahe ja poole aasta madalaimale tasemele, kuna analüütikud kärpisid 2020. aastaks reaktiivkütuse ja üldise naftavajaduse nõudlust.

"Kui lennureisijate liiklus Hiinas väheneks 2020. aasta esimeses kvartalis poole võrra, langetaks see tõenäoliselt reaktiivkütuse nõudluse Hiinas 300 000 barreli kohta päevas," ütles Barclays pank raportis.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 4,7 protsenti ja WTI kaotas 4,9 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 58,8 ja 52,6 dollarit.

Mõju oli suuresti tunda ka kütuseturul. Rotterdami 95 bensiini hind langes 7,1 protsenti, 539 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 6,8 protsenti ja kerge kütteõli kaotas hinnas 7,1 protsenti.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960