Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 3. märts 2020

Alltech avas uue in vitro fermentatsioonilabori

Veebruaris 2020 avati Harper Adamsi Ülikoolis uus Alltech IFM Euroopa Labor, mis võimaldab edaspidi analüüsida veiste ratsioone ja söötmist oluliselt põhjalikumalt tänu seeduvuse hindamisele.
Alltech avas uue in vitro fermentatsiooni labori.
Foto: Alltech

Koostöös Suurbritannias asuva Harper Adamsi Ülikooliga, on ülemaailmne 40 aastase kogemusega biotehnoloogia ettevõte Alltech avanud oma esimese Euroopas asuva in vitro fermentatsiooni labori - Alltech IFM.

Alltech IFM on analüüsi meetod, mis jäljendab vatsa fermenatatsiooni keskkkonda ja selles toimuvat sööda seedeprotsessi, sööda ja koresööda seeduvust.

Loomakasvatajatele ja söötmisspetsialistidele loob Alltech IFMi kasutamine uued võimalused, et hinnata söötasid, vatsatööd ja tuvastada fakroreid, mis piiravad vatsa optimaalset funktsineerimist. Analüüside tulemused võimaldavad ratsioone kohandada vastavalt komponentide seeduvusele ja toitainete omastatavusele, aidates niiviisi vähendada energiakadusid ja söödakulu.

Alltech IFM avamisega ja uue meetodi kasutuselevõtuga on võimalus analüüsida sööda komponente ja TSR´i ning nende tulemuste alusel optimeerida ratsioone, muuta söötmine efektiivsemaks, tasuvamaks ning selle kaudu ka vähendada loomakasvatusest tekkivat keskkonna saastet.

Analüüsida on võimalik silo, lisasöötasid kui ka seguratsioone (TSR). Inkubeerimiseks kasutatakse vatsa vedelikku, 48 tunnisel perioodil. Seejärel analüüsitakse seal lenduvaid rasvhappeid (VFA) ja mikroobset biomassi. Alltech IFM määrab gaasi eraldumist kogu protsessi vältel, mis tähendab, et energia kogus, mis läheb kaotsi metaanina ja metaani heitkogust looma kohta on võimalik välja arvutada. Alltech IFM laborile on antud ka “Carbon Trusti” heakskiit analüüside teostamiseks ja ettevõtte metaani kogusaaste hindamiseks.

Suurbritannias, Harper Adamsi Ülikoolis avatud labor on juba seitsmes Alltechi IFM labor maailmas.

“Alltech IFM labori avamine Euroopas tähistab meie jaoks olulist sammu kuna meil on nüüd võimalus analüüsida Euroopa eesrindlike veisekasvatusettevõtetes söötmist ja tagada meie klientidele vajalik labori võimekus ja nõustamine,“ ütles Alltechi asepresident Matthew Smith.

Koostöö, mis sai alguse 2013. aastal, tugevdab veelgi Alltechi teadusliitu Harper Adamsi Ülikooliga,

“Alltechi IFMi labor Harper Adamsis võimaldab meil ette võtta uusi ja veelgi laialdasemaid uuringuid mäletsejaliste toitumise ja ainevahetuse osas, nii et me saaksime optimeerida söötmist ja selle läbi parandada loomade tervist ja pikaealisust,” sõnas professor Liam Sinclair Harper Adamsi ülikoolist.

“Vatsa fermentatsiooni protsessi edaspidise uurimise eesmärk Alltech IFM-iga on söödakomponentide maksimaalne väärindamine, silo tootmise alased uuringud, tootmise efektiivsuse tõstmine ja keskkonna saaste vähendamine. Samuti alternatiivsete söödamaterjalide kasutusvõimaluste alased uuringud, lisas doktor Jim Huntington Harper Adamsi Ülikoolist.

Alltech on avanud oma esimese Euroopas asuva in vitro käärimislabori, Alltech IFM, koostöös Suurbritannia Harper Adamsi Ülikooliga.

Vaata ka videot proovide võtmisest ja analüüsist SIIT.

“Me usume, et koos Harper Adamsi Ülikooli meeskonnaga suudame me välja töötada uusi praktilisi rakendusi tänapäeva kõrgetoodanguliste veise- ja lambakasvatuste jaoks Euroopas. Usume, et enam kui kunagi varem võib Alltech IFM mängida olulist rolli aitamaks tähelepanu pöörata ja tõestada, et veisekasvatus ei ole keskkonnale ohtlik, kui me jälgime teaduse poolt tõestatut ja panustame Planet of Plenty (Külluslik Planeet) programmi,” ütles Smith.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960