• 26.03.20, 10:59
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Katrin Liivat: Inimesteni jõudev toit peab olema ohutu ka kriisisajal

Alates 16. märtsist 2020 on VTA (Veterinaar- ja Toiduamet) peatanud kõik plaanilised kontrollid toiduettevõtetes. Seega on hetkel Eestis olukord, kus kogu kontroll toidu puhtuse üle lasub vaid toidu valmistamise, müümise ja kohaletoimetamisega tegelevatel ettevõtetel.
FoodDocsi asutaja Katrin Liivat.
  • FoodDocsi asutaja Katrin Liivat.
  • Foto: FoodDocs
Seadusest tulenevalt on kõik sellised ettevõtted kohustatud omama ettevõtte toiduohutuse plaani ehk enesekontrolliplaani, milles ettevõte kirjeldab enda tegevusi toiduohutuse tagamisel. Suur osa sellest on töötajate tegevuste kirjeldused: puhtuse tagamine, õiged temperatuurid toidu töötlemisel ja turustamisel.
Oleme olukorras, kus paljud ettevõtted on kiirkorras asunud oma tooteid müüma läbi toidukullerite ning peavad ellujäämise kõrvalt üle vaatama ka toiduohutusplaanid.
Eraldi riskikoht on jaekettide poolt ajutiselt kaasatud tööjõud: kas need inimesed, kes komplekteerivad kaupu, on läbinud toiduohutuskoolituse? On nad ka terved? Kas ja kuidas neid kontrollitakse?

Artikkel jätkub pärast reklaami

“Tänases olukorras on paljude toiduettevõtete jaoks oma toodangu realiseerimine elu ja surma küsmus ning sellistel hetkedel võivad jääda ohutusprotseduurid unarusse,” nentis FoodDocsi asutaja Katrin Liivat. “Sõtlumata kriisist, ei tohi me unustada, et kogu inimesteni jõudev toit peab olema ohutu, sest muidu vohab meil lisaks viirusele varsti ka listeeria, salmonelloos vms. Ei tohi unustada, et ka Covid-19 viirus sai alguse ju kalaturult, mis on samasugune ettevõte kui burgeriputka või koduköök,” lisas ta.
Selleks, et aidata ettevõtetel täita oma toiduohutusnõudeid võimalikult lihtsate vahenditega, korraldab FoodDocs alates 31. märtsist kuni kriisiperioodi lõpuni iga nädala teisipäeval kell 15:00 vebinari “Lihtsad tööriistad toiduohutuses”.
Registreerimiseks pane end kirja SIIN.
FoodDocs on digitaalne toiduohutuse dokumentatsiooni haldamise programm, mis aitab toiduga tegelevatel ettevõtetel tagada, et nende toiduohutuse dokumentatsioon oleks ajakohane ja vastaks alati nõuetele. Neil ettevõtetel on 24/7 olemas ülevaade oma ettevõtte toiduohutuse seisust. Pilvepõhises programmis luuakse igale ettevõttele arusaadav enesekontrollplaan, mis võimaldab hallata ülevaatlikult seadusest tulenevaid dokumente ja töölaud tuletab vajalikke nõudeid ise meelde.
FoodDocs'i töölaud.
  • FoodDocs'i töölaud.
  • Foto: FoodDocs
FoodDocsi platvormi kasutab tänaseks üle 5000 ettevõtet Eestis, Ukrainas, UKs ja Saksamaal.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 17.06.25, 16:03
Virtuaalne põllumees Toots – tark teekaaslane vilja fikseerimisel
“Põllumees Toots sündis vajadusest paremini mõista, kuidas Eesti põllumees end tunneb, kui ta vilja fikseerib, ja millised on tema suurimad kõhklused. Tahame pakkuda alternatiivi, mis aitab põllumeestel riske vähendada,” selgitas Scandagra Eesti teraviljaostujuht Urbo Vilibert virtuaalse põllumehe sünnilugu.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele