Autor: Põllumajandus.ee • 27. aprill 2020

Mis toimub mahepõllul?

Milline on taliteraviljade olukord põllul ning millised oleks võimalikud lehekaudse täiendväetamise lahendused mahetootjale? Vastused neile küsimustele annab Baltic Agro põllutiim.
Mahe talinisu Fredis, 20.04.2020.
Foto: Baltic Agro AS

Taliteraviljad on tänu soodsale talvele hästi talvitunud. Taimik, mis läks talvituma 2-3 lehe faasis, võrsus talve jooksul kenasti ning läheb kevadele vastu 2-3 võrsega. Õhutemperatuuri tõustes tõmbusid küll taimelehed veidi punakas-lillakaks, kuid muretsemiseks pole põhjust – madala mullatemperatuuri tõttu ei suuda taimik mullast veel piisavas koguses toitaineid kätte saada. Mullatemperatuuri kasvades paraneb mullast toiteelementide omastamine ning taimede varustamine.

Veidi on viimastel nädalatel leheotsi räsinud ka öökülmad. Kevadine temperatuurikõikumine on taimele oluline stressiallikas, kahjuks meie kliimas on see iga-aastane probleem ning taimed peavad lihtsalt olukorraga kohanema. Nisud on veel võrsumisfaasis, kuid talirukis on sõltuvalt külviajast jõudnud või jõudmas kõrsumise faasi.

Mahe talirukis, 20.04.2020. Pildilt näha lillakad leheotsad – taimed ei suuda veel mullast toiteelemente kätte saada.
Foto: Baltic Agro AS

Kevadel soovitame taimi külmast tingitud stressist välja tulekul toetada, kasutades aminohappelise koostisega preparaate nagu Fylloton 2-3 l/ha, Folicist 1-1,5 l/ha ja Delfan Plus 0,5-1 l/ha. Fylloton’i näol on tegemist taimsetel aminohapetel ja merevetikal põhineva biostimulaatoriga. Fylloton aitab taastuda abiootilisest stressist ning kiirendada vegetatiivse kasvu taastumist. Folicist sisaldab samuti pruunvetikaekstrakti, aminohappeid ning lisaks ka lutserni ekstrakti. Delfan Plus koosneb 18 taime ainevahetuses erinevat funktsiooni täitvast L-ɑ-aminohappest (sh proliin). Delfan Plus on ka orgaanilise lämmastiku allikaks, varustades taimi kiiresti imenduva lämmastikuga, kui kasvustressist ülesaamine nõuab muidu taimelt täiendavat energiat.

Leheväetamine on oluline

Lehekaudsel täiendväetamisel on märkimisväärne roll põllukultuuride saagi moodustumisel ja kvaliteedi tagamisel. Sellega ei saa täielikult korvata puudulikku põhiväetamist, aga elementide puuduse mõju saagile ja kvaliteedile on võimalik lehtede kaudu väetamisega ennetada ning mangaani puhul ka korrigeerida.

Mahe talinisu Edvins, 20.04.2020.
Foto: Baltic Agro AS

Kevadise fosforipuuduse leevendamiseks võib kasutada kõrgema fosforisisaldusega leheväetiseid. Soovitame näiteks Fontana Bio 3-4-3 2 l/ha.

Teraviljad vajavad lisaks lämmastikule (N), fosforile (P) ja kaaliumile (K) ka väävlit (S), magneesiumi (Mg), mangaani (Mn), vaske (Cu) ja tsinki (Zn) ja boori (B).

Väävel soodustab õitsemist, produktiivvõrsete moodustumist ja viljumist, lisaks paraneb väävliga koosmõjus lämmastiku omastatavus mullast 15-25%. Mõjutab otseselt ka saagi kvaliteeti – proteiini ja kleepvalgu sisaldust. EPSO Top sisaldab sulfaadi vormis täielikult vees lahustuvat väävlit ja magneesiumi.

Magneesium on oluline element fotosünteesi protsessis ja, nagu ka väävel, taimede metabolismis. Koos väävliga aitavad nad kaasa fosfori ja lämmastiku omastamisele ning parandavad saagikust ja kvaliteeti. Kuni 30% kogu taime magneesiumi sisaldusest kuulub klorofülli koostisesse, puudus kasvuperioodil vähendab fotosünteesi intensiivsust. Lisaks tekib kloroos ning viljumine on häiritud.

Mangaan, vask ja tsink on teraviljadele tähtsad mikroelemendid võrsumise faasis.

Mangaan on oluline element võrsumise soodustamiseks, mis otseselt mõjutab saagikust ja kvaliteeti. Oluline roll on ka fotosünteesiks vajaliku klorofülli sünteesimisel, lisaks soodustab ta aminohapete ja valkude sünteesi. Lisaks võimaldab mangaan taimedel kasutada teisi toitaineid optimaalselt, aktiveerides mitmeid tähtsaid ainevahetusreaktsioone.

Suurim on mangaani vajadus võrsumise ja kõrsumise perioodil. Kui mullas on mangaani puudus suur, siis soovitame lehekaudselt mangaaniga korduvalt pritsida, sest tegemist on taimes halvasti liikuva elemendiga. Mangaani puuduse ennetamiseks ning parandamiseks soovitame tooteid Tradecorp AZ 1-2 kg/ha (Cu, Mn, Zn, Fe EDTA kelaatidena), Tradecorp Mn 0,5-1 kg/ha või Tradecorp Zn-Mn 0,5-1 kg/ha). Kõigi kolme toote puhul on tegemist vees hästi lahustuvate ning kiire mõjuga EDTA kelaatidega, mis on juba väikestes normides kasutades väga efektiivsed.

Vasel on oluline roll teravilja seisukindluse parandamisel, soodustades taimedes ligniini teket. Nii nagu mangaanil, on ka vasel oluline roll võrsumise soodustamisel. Lisaks sellele suurendab vask terade arvu pähikus ja parandab kvaliteedinäitajaid, kaitseb klorofülli enneaegse lagunemise eest ja tänu sellele püsivad taimede lehed kauem rohelised. Puuduse korral jäävad pähikud kas täiesti tühjaks või täituvad osaliselt ning see mõjutab otseselt saagikust. Defitsiiti on võimalik ennetada lehtede kaudu väetamisega võrsumise faasis, kasutades Tradecorp Cu 0,5-1 kg/ha või Tradecorp AZ. Hilisemas kasvufaasis pritsimine vasepuuduse ennetamise eesmärgil soovitud tulemust ei anna!

Tsink toetab aminohapete ja valkude sünteesi, mõjutab terades proteiinisisaldust, elavdab kasvuhormoonide ainevahetust ning stimuleerib juurte ja kogu taime kasvu. Tsingi puudusel aeglustub lehtede areng ja seetõttu väheneb fotosünteesi pind. Taim salvestab vähem valgust, soojust ja õhulämmastikku, mis omakorda toob kaasa saagikuse languse ja kvaliteedi halvenemise. Puudus võrsumise, kõrsumise faasis vähendab terade arvu pähikus ja tulemuseks on madal saagikus. Kõige tundlikumad on tsingi puudusele kaer, rukis ja oder. Võrsumise faasis sobivad tsingi puuduse ennetamiseks Tradecorp AZ ja Tradecorp Zn. Tsink on nisule oluliseks elemendiks veel lipulehe faasis, sest siis aitab tsink kaasa proteiini sisalduse tõstmisele terades. Sobivaks tooteks lipulehe faasis pritsimiseks on Tradecorp Zn 0,5-1 kg/ha.

Möödunud hooaja leheanalüüsid näitasid, et teraviljad on üsna tugevas boori defitsiidis. Teraviljad ei vaja boori küll nii suurtes kogustes kui raps või rüps, kuid õitsemise soodustamiseks on see siiski oluline. Soovitame enne õitsemist kasutada boori sisaldavat leheväetist Tradebor 0,5 l/ha.

Uudse tootena on Baltic Agro tootevalikus vedelväetis ZM-GROW. See on segu mikrotoitainetest – tsingist ja mangaanist – ning tähtsatest taime toiteelementidest – kaaliumist ja väävlist. Soovitame toodet kasutada kolme lehe faasist kuni lipuleheni normiga 2-3 l/ha. Tegemist on innovatiivse tehnoloogia abil Soomes toodetud vedelväetisega, mis on saadud tsingi ja mangaani välja ekstraheerimisel kasutatud tsinkanoodiga süsinik-tsink- või leelispatareidest. Toode on väga hästi segatav teiste veeslahustuvate väetistega.

* Kõiki eelpool nimetatud tooteid on lubatud kasutada mahepõllumajanduses.

Baltic Agro põllutiim: Helina Märtmann, Kertrud Jaeski ja Annika Jõemaa

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960