Autor: Põllumajandus.ee • 29. aprill 2020

Loe, mis muutub on insektitsiidide kasutamises

Viimastel taimekasvatushooaegadel on toimunud mitmeid muutusi insektitsiidide kasutamistingimustes ja just selles osas mis puudutab tolmeldajate kaitset.
Jätkuvalt on keelatud õitsvate taimede pritsimine päevasel ajal.
Foto: Pixabay

Muudatused puudutavad mesilaste ja teiste tolmeldajate kaitseks taimekaitsevahendile lisatavat ohu- ja hoiatuslauset Spe8 ning möödunud taimekasvatuse hooajaks kehtestatud erandeid. Tänaseks on Põllumajandusamet korrigeerinud infolehed ja nendel kajastuvad kõik kasutamistingimused. Infolehtede muudatustest teavitati ka loa valdajaid ning maaletoojaid.

Esmalt on oluline välja tuua, et muudatused ja erandid ei puuduta õitsvate taimede pritsimist päevasel ajal – see on endiselt keelatud.

Taimekaitsevahendeid Decis Mega, Decis Forte, Kaiso 50 EG, Karate Zeon ning Proteus OD võib kasutada päevasel ajal juhul, kui mesilased ega teised tolmeldajad ei lendle. Jätkuvalt on päevasel ajal lubatud kasutada tooteid Mavrik, Evure, NeemAzal-T/S ja Biscaya. Kõiki teisi insektitsiide võib pritsida ainult kell 22.00–05.00, seda ka juhul, kui põllul ei ole õitsvaid taimi.

Erandina on taimede õitsemise ajal lubatud kasutada vahendeid Proteus OD, Biscaya, Mavrik ja Evure. Õitsvate taimede puhul võib pritsimist läbi viia vaid ajavahemikus 22.00 – 05.00 ehk siis kui mesilaste ja teiste kasulike putukate lendlus on juba lõppenud või pole veel alanud. Erandina on lubatud ka Fastac 50-ga tõrjuda hernemähkurit herne õitsemise ajal, aga ka sel juhul kell 22.00–05.00.

Insektitsiidide kasutamise nõuded, sealhulgas lubatud erandid, on kirjeldatud vahendi registrikandes ja infolehes. Kui kasutajal on mõni eelpool nimetatud toode pärit varasemast ajast, siis on võimalik, et pakendil olev etikett erineb kehtivast. Sel juhul palume kindlasti enne kasutamist taimekaitsevahendite registrist üle vaadata nende kasutamistingimused ja lähtuda just registrikandest.

Eestis turustamiseks ja kasutamiseks lubatud taimekaitsevahendite ja kasvuregulaatorite nimekiri ning kasutustingimused on leitavad Eesti taimekaitsevahendite registrist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960