Autor: Anu Jõgi • 30. aprill 2020

Valga lihatööstuse emafirma müük kasvas poeskäijate abiga

Eestis kuulub Atriale Maks ja Mooritsa kaubamärk.
Foto: Raul Mee
Valgas asuva lihatööstuse Soome omanik Atria kasvatas esimeses kvartalis käivet ja mulluse kahjumi asemel teenis 2,2 miljonit eurot kasumit, kirjutab Kauppalehti, samas kasvasid ka ettevõtte kulud.

Kaupluste suurenenud nõudlus kasvatas Soome börsifirma käivet. Kasumi kasv ei tulnud siiski poekauba müügist. Eksport Hiinasse oli märtsis rekordiline, märgib leht.

Atria käive kasvas 356,7 miljonile eurole eelmise aasta 336,4 miljonilt eurolt. Ettevõte teatas, et Taani ja Eesti üksuses kasvas käive aastaga viiendiku võrra.

Lihatootja kasum oli esimeses kvartalis 2,2 miljonit eurot, aasta tagasi jäi ettevõte 2,8 miljoni euroga kahjumisse.

Factseti analüütikud ootasid ettevõtte käibeks 338 miljonit eurot ja ärikasumiks 2 miljonit eurot, seega oli tulemus oodatust parem.

Ärikasumi marginaal oli 0,6 protsenti, aasta tagasi oli see 0,8 protsendiga miinuses.

Ettevõte jätab selle aasta prognoosi kehtima. Atria ootab suuremat kasumit kui eelmise aasta 31,5 miljonit eurot.

Soomes Atria müük kasvas, kuigi restoranidele suunatud äri kadus märtsis. Tubli panuse kasvu andis sealiha eksport Hiinasse, mis just märtsis tegi kõigi aegade rekordi.

Taani ja Eesti üksuses kasvas Atria käive 20 protsenti ja oli 26,5 miljonit eurot. Kasumit tuli sellest üksusest 0,3 miljonit eurot, aasta tagasi oli kasum 0,6 miljonit eurot. Atria märgib börsiteates, et Taanis kasvas müük kauplustes üle 20 protsendi, aga suuremad tooraine kulud survestasid kasumit. Eestis kasvas müük kauplustes koguni 20 protsenti ja hakkliha müük lausa kahekordistus.

Rootsis suurenes linnulihatoodete müük ja kahjum tuli mullusest poole väiksem.

Ka Venemaal kahanes kahjum aastaga, ulatudes siiski 1,3 miljoni euroni.

Atria tegevjuhi Juha Gröhni sõnul kasvas Atria müük esimeses kvartalis 6 protsenti, millest poole tõi müügi kasv kauplustes.

Koroonaviirus suurendas liha müüki kauplustes, aga see nõudis ka kõvasti ületunnitööd ja erilahendusi, mistõttu on kokkuvõttes viirusepuhangu mõju ettevõttele Gröhni sõnul neutraalne. Rohkem mõjutas kasvu nõrk võrdlusbaas.

Atria teeb täna toimuvale üldkoosolekult ettepaneku maksta dividendi 0,42 eurot aktsia kohta.

Atria aktsia tõusis esimese kauplemistunniga Helsingi börsil 2,6 protsenti ja maksis 10,24 eurot. Aastaga on aktsia veerandi võrra kallinenud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960