Autor: Põllumajandus.ee • 8. mai 2020

Teadlased aretasid helendavad taimed

Teadlased on geenimutatsiooni abil aretanud taime, mille nähtav helendus kestab kogu taime elutsükli vältel. Kuma on heledam kui varasematel geneetiliselt muundatud tubakataimedel ja luminestsentsi säilitamiseks pole taime vaja kemikaalidega toita. Samuti on kuma kestus palju pikem kui taimedel, mis on aretatud nanobioonika abil.
Teadlased aretasid helendavad taimed.
Foto: Planta/MRC London Institute of Medical Sciences

Muidugi mõtleme kohe hingematvale Avatari-stiilis ööaiale, mis särab ja helendab ning - veelgi enam - vähendab meie sõltuvust elektrivalgusest. Kuid helendus võiks aidata meil ka taimi paremini mõista - kuidas toimub nende ainevahetus ja kuidas nad reageerivad ümbritsevale maailmale.

Teadlaste meeskond töötas kahe tubakataime liigi kallal. Erinevalt varasematest geneetiliselt muundatud helendavatest taimedest, kus kasutati bioluminestseeruvaid baktereid või jaanimardika DNA-d, aretati need taimed bioluminestsentssete seente DNA abil. Tubakataimed ühendati nelja seenelt pärit geeniga, mis olid seotud bioluminestsentsiga ja kasvatati neid hoolikalt. Teadlased leidsid, et taimed hõõgusid palja silmaga nähtava valgusega seemikust kuni küpsuseni ilma nähtava mõjuta taimetervisele. Nooremad taimeosad helendasid eredamalt, õied aga kõige eredamalt - teadlaste sõnul moodustasid need umbes miljard footonit minutis. See pole piisav valgus lugemiseks, kuid see on piisavalt hele, et oleks silmaga selgelt nähtav.

Selline pikaajaline iseennast alal hoidev helendus võib näidata taimede reaktsiooni väliskeskkonnale. Näiteks kui taime lähedusse asetati banaanikoor, reageerisid taimed sellest eralduvale etüleenile eredama helendusega. Samuti on täheldati sähvatusi ja valguslaineid, mille põhjustavad taime sisemised ainevahetusprotsessid, mis on tavaliselt varjatud – seega võiks antud uurimistöö olla huvitav viis taimetervise uurimiseks.

Uuring on kättesaadav SIIN.

Need uuringud ei esimene kord, kui teadlased on loonud helendavaid taimi. Samalaadsete katsetuste tulemusel on tehtud ettepanekuid kõige kohta alates taimepõhistest tänavavalgustitest kuni isevalgustavate jõulukuuskedeni. Varasemate lähenemisviiside hulgas on mõned teadlased viinud nanoosakeste kaudu taimedesse nii lutsiferiine kui ka bioluminestsentsiks vajalikke ensüüme, teised aga taimedesse bioluminestsentsiks vajalike bakteri geene lisanud.

Loe lähemalt SIIT.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960