Autor: Põllumajandus.ee • 1. juuni 2020

Lugeja küsib: Kas tuntud tuulekaera herbitsiidi Axial 50 EC võib kasvuregulaatoritega segada?

Viimasel nädalal on meilt palju uuritud, kas tuntud tuulekaera tõrjevahendit Axial 50 EC-d ei tohigi enam kasvuregulaatoritega segus kasutada. Sellele küsimusele vastavad Syngenta Eesti spetsialistid.
Axiali kasutamise periood on pikk, alates 1. pärislehe staadiumist kuni kõrsumise lõpuni.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kuna Axiali kasutamise periood on pikk, alates 1. pärislehe staadiumist kuni kõrsumise lõpuni, ning seda saab probleemideta kasutada ka madalamatel temperatuuridel, selgitame Axiali segus kasutamise põhimõtted põhjalikumalt lahti.

Axial 50 EC kasutamine segus kasvuregulaatoritega CCC, Moddus 250 EC ja Moddus Start on lubatud kuni teraviljade kasvufaasini 32 ehk kuni teise kõrresõlme moodustumiseni. Sealt edasi ei ole nimetatud kasvuregulaatoreid ja Axiali soovitatav segada ning nende kahe toote pritsimise vahele võiks jääda vähemalt 5 päeva. Põhjuseks see, et peale teise kõrresõlme ilmumist võib (aga ei pruugi) kasvu reguleeriv toime võimenduda ehk olenevalt tingimustest ja sortidest võib kõrs jääda lühemaks kui tavaliselt. Talirukis ja suvioder võivad reageerida vastuvõtlikumalt kui talinisu ja talioder.

Axiali 50 EC võib segada lisaks mitmete fungitsiididega (nt Elatus Era, Amistar) ja insektitsiididega (nt Karate Zeon, Evure). Küllalt levinud herbitsiidide segu on Axial 50 EC + Biathlon 4D. Selle segu puhul lisatakse paaki esmalt Biathlon. Erinevate toodete segamisel veenduga alati, et pritsi segisti kogu aeg töötaks.

Axiali toimeaine pinoksadeen kuulub fenüülpürasoliinide rühma. Selle rühma toimeainetele on omane, et toimeained võivad teiste herbitsiididega samaaegsel kasutamisel pärssida nende efektiivsust Segus teiste herbitsiididega on oluline mitte kasutada miinimumnorme, kuna ALS inhibiitoritena tuntud toimeained võivad teiste herbitsiidide toimet pärssida.

Kindlasti ei tohi Axial 50 EC-d kasutada segus järgmiste toodetega:

•Hormoonherbitsiididega MCPA, 2,4-D ja Banvel 4S

•Toimeainet bifenoks sisaldavate toodetega (Fox 480 SC)

•Toimeainet proheksadioonkaltsium sisaldavate toodetega (Medax Max, Medax Top)

•Lämmastikku ja väävlit sisaldavate vedelväetistega (KAS, UAN S)

Ekstreemsetes tingimustes (tugev põud, öökülm, suured temperatuuride kõikumised) ei ole Axiali kasutamine segudes soovitatav, sest sarnaselt paljudele teistele herbitsiididele võib segus kasutamine suureneda kultuurtaimede kõrvetamise oht.

Usaldusväärse info saamiseks Axiali segamisvõimaluste kohta uurige lisainfot alati tootjalt (Syngenta) või toodete edasimüüjatelt Eestis, kelleks on Baltic Agro AS, Scandagra Eesti AS ja Põllumeeste ühistu Kevili.

Alates 15. maist 2020 on Axiali lubatud kasutada ka suvitritikalel tuulekaera ja teiste lühiealiste kõrreliste umbrohtude tõrjeks kulunormiga 0,6-1,0 l/ha kasvufaasis BBCH 11-39. Pritsimiskordi 1.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960