Autor: Põllumajandus.ee • 30. juuni 2020

Eesti Künnimeistrivõistlused 2020 toimuvad 18.-19. septembril Kuremaal

Kuremaa lossis peetud künnivõistluste korralduskoosolekul osalenud Eesti Taimekasvatuse Intituudi, Jõgeva vallavalitsuse, Eesti künniseltsi, Kaspar Järvala künniklubi ja Olustvere TMK esindajad otsustasid, et tänavused künnivõistlused peetakse 18.-19. septembril Kuremaal.
Vaadati üle võistluspõldude asukohad.
Foto: Heino Laiapea

Koosolekut juhatanud Margus Ameerikas andis uutele korraldajatele ülevaate varasematest künnivõistlustest ning tutvustas tänavuste võistluste programmi. Võistlus on planeeritud tavapäraselt kahepäevasena, esimesel päeval kõrrekünd, teisel rohumaa künd.

"Arvestada tuleb ka variandiga, et kui koroonaviiruse leviku tõttu peaks tulema uued piirangud, siis teeme ühepäevase võistluse ainult kõrremaal," ütles võistluste peakohtunik Taavi Võsa.

Jõgeva vallavanem Tiit Lääne selgitas, et juuli algul otsustab vallavalitsus kas sel aastal toimub künnivõistlustega samal ajal Paunvere väljanäitus. Koosolijad olid ühel meelel, et üks üritus ei sega teist, vaid vastupidi, täiendab. Lisaks on plaanis 19. septembril Kuremaa külaseltsi 52. retrojooks ümber Kuremaa järve.

Eesti künniseltsi juhatuse liige Kaspar Järvala jagas neljal aastal Kehtnas peetud künnivõistluste korraldamise kogemusi. Üheskoos vaadati üle ka künnipõllud, mis on Vooremaale iseloomuliku reljeefiga. "Siin piki nõlva künda on raskem kui risti läbi lohu," hindas staažikas künnivõistleja Kaspar Järvala. Paarkümmend aastat tagasi Kuremaal võistlustel kündnud Kaspar Järvala mäletab, et siinsetel maadel on ka savikama lõimisega põlluosi, mida on keeruline künda. Praegu kasvab rohumaal aga lopsakas esimese aasta ristikhein. Kõrrepõllu võistlustükkidel valmib talinisu.

Eesti künniseltsi juhatuse liige Kaspar Järvala jagas neljal aastal Kehtnas peetud künnivõistluste korraldamise kogemusi.
Foto: Heino Laiapea

Peakohtunik Taavi Võsa arvestuste järgi mahub põldudele 30 võistluplatsi. "Loodame võistlema saada kokku 10-20 kündjat. Eesti võistlustele on kavas kutsuda ka kaks Soome kündjat koos kohtunikega," rääkis Taavi Võsa. Eelmisel aastal osales Kehtnas Eesti künnimeistrivõistlustel 10 Eesti ja kaks Soome kündjat.

Kavas on neli võistlusklasssi: meistrid tavaatradel, meistrid pöördatradel, nooreteklass ja vabaklass. Kolm esimest künnavad nii kõrrepõldu kui rohumaad, vabaklassi võistlejad vaid kõrrepõldu.

Arvi Tammel pakkus korraldajatele välja sobiva koha tehnikanäituse jaoks. See on tuuliku juures.

Arvi Tammel on osalemas ka oma firmaga tehnikanäitusel.
Foto: Heino Laiapea

Suurvõistlustega asi veel lahtine. Kuna maailma künniorganisatsioon WPO otsustas tänavu Venemaal kavandatud künnivõistlused lükata 2021. juunisse oleks järgmisel aastal kaks maailmameitrivõistlust, teine septembris Iirimaal. Eestis on MM planeeritud 2022. aastal.

Kus peetakse 2021. aastal Eesti künnivõistlused jäi samuti hetkel lahtiseks. Pretendente on kaks: Vinni vald ja Olustvere MTK.

LOE LISAKS:

2021. aastal kaks künni MMi

Arvi Tammel: Künnioskus on põllumajanduse taseme peegel

Künniselts ühendab mitme põlvkonna künnimeistreid, põllumehi ja fänne

Künniselts tähistab väärikat juubelit

Kes soovivad Kuremaal künnivõistlustel osaleda saavad registreerida peakohtuniku Taavi Võsa e-postil: [email protected].

Heino Laiapea, Kaspar Järvala Künniklubi

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960