Autor: Põllumajandus.ee • 27. august 2020

Palgakasv pidurdus üle Eesti

Kui selle aasta esimeses kvartalis langes keskmine palk vaid kaubanduses, siis teises kvartalis langesid palgad pea pooltel tegevusaladel.
Foto: Liis Treimann
Selle aasta teises kvartalis oli keskmine brutopalk 1433 eurot ehk vaid protsendi võrra suurem kui eelmisel aastal samal ajal, teatas statisikaamet. Nii tagasihoidlik aastakasv oli viimati kümme aastat tagasi. Põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi keskmine palk kerkis tänavu teises kvartalis 13,6 protsenti 1154 euroni.

Möödunud aasta teises kvartali ulatus põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi keskmine palk 1104 euroni.

Kõrgeim brutokuupalk ehk 1574 eurot oli jätkuvalt Harju maakonnas. Harjule järgneb Tartu maakond, kus on keskmine brutopalk 1451 eurot. Madalaim palk on Valga ja Hiiu maakondades, kus keskmine palk on vastavalt 1103 ja 1025 eurot.

See-eest kasvas brutokuupalk aastaga kõige rohkem ehk 5,6% Hiiu ja Võru maakonnas. Kõige enam langes keskmine brutopalk aga Lääne maakonnas, kus jäi langus 9,6%.

Tegevusalade lõikes oli keskmine brutokuupalk kõrgeim info ja side tegevusalal, finants- ja kindlustustegevuses ning energeetikas.

Võrreldes 2019. aasta teise kvartaliga tõusis keskmine brutokuupalk kõige enam energeetikas, tõus oli 10,7%. Enim ehk 11,9% langes palk kaubanduses. Statistikaameti analüütik Karina Valma sõnas, et kui selle aasta esimeses kvartalis langes keskmine palk vaid kaubanduses, siis teises kvartalis langesid palgad pea pooltel tegevusaladel.

Kõrgeim brutokuupalk oli riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (1858 eurot) ning välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (1754 eurot). Võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga kasvas brutokuupalk kõige enam välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (4,1%), kuid langes Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,1%).

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960