Autor: Põllumajandus.ee • 7. oktoober 2020

Miks Jatiina Tehnika enam Deutz-Fahri ja Amazone ei esinda?

Vastuseks 9. septembril ilmunud artiklile selles, et Saksamaa traktoritootjat Deutz-Fahr esindab Eestis nüüdsest Agroproff, teatas OÜ Oilseeds Trade juhatuse liige ja müügijuht Meelis Fink, et Oilseeds Trade ei ole kunagi olnud ühegi traktorimargi esindaja, nagu artiklis märgitud, vaid Deutz-Fahri esiandaja oli Jatiina Tehnika.
2018. aastal loobus Jatiina Tehnika ise Deutz-Fahr traktori Eestis müümisest.
Foto: Deutz-Fahr

OÜ Jatiina Tehnika (varasemate ärinimedega OÜ Jatiina ja OÜ Oilseeds Tehnika) on üks kuuest Oilseedsi kaubamärgi alla koondunud ettevõttest ja tegeleb põllutehnika, taimekaitsevahendite, väetiste ja seemnete müügiga, samuti tehnika hooldamisega.

LOE LISAKS:

Deutz-Fahri esindab Eestis nüüdsest Rakvere ettevõte Agroproff

Meelis Fink teatab, et 2018. aastal loobus Jatiina Tehnika ise Deutz-Fahr traktori Eestis müümisest. „Ausalt öeldes väsisime me ära itaallaste töökultuurist ja teatasime, et enam uusi traktoreid omale lattu ei võta. Lubasime pakkuda hooldust, seni kuni uus esindaja leitakse. Tundub, et traktorifirma väga seda esindajat ei otsinudki. Meil oli tegelikult ametlik esinduse leping lõppenud 2019. aasta lõpus, aga töötasime edasi samadel tingimustel,” selgitab Fink asjade käiku. „2019. aasta lõpus sai meil isu täis. Kuna SDF grupp keeldus varem kokku lepitud varuosasid tagasi võtmast, siis andsime teada, et lõpetame ka hoolduse tegemise. Siis lõpuks hakati liigutama ja otsiti kiirkorras esindaja.”

Fink lisab, et praegu ei ole kodulehel Jatiina Tehnika märgitud Deutz-Fahri ametliku esindajana, aga sellegi poolest on ettevõttel pakkuda lai valik varuosi ja mõned praeguseks veel müümata traktorid.

Varem oli ka Amazone esindaja Jatiina Tehnika

Ka Amazone esindaja oli varem Jatiina Tehnika, aga sealt ära läinud töötajad tegid Amazonega koos teise esindaja Eestisse juurde. Viimase nimeks sai OÜ Jatiina.

Kuigi sõbralikuna seda lahkuminekut Meelis Fink ei meenuta. Tema hinnangul rikkus Amazone sellega tegelikult Jatiina Tehnikaga sõlmitud koostöölepingut, samas seda ise tunnistamata.

„Lõpuks olime sunnitud Saksamaale kohale sõitma, et seda teemat arutada. Amazone esindajad hakkasid alles siis mõistliku juttu rääkima, kui me teatasime, et läheme oma õiguste kaitseks kohtusse,” kirjeldab Fink sündmuste arenemist. „Kohtus oleks me igal juhul võitnud, sest koostöölepingu järgi oli meile antud Amazone ainuesindus Eestis. Ma ei oska kohe kuidagi põhjendada, miks väidetavalt nii lugupeetud firma nagu Amazone sellisel kujul lepingut rikub. Aga no lõpuks, kui Amazone tegi teise firma kõrvale, võttes üle meie töötajad, siis me ei näinud väga mõtet rohkem sellega pingutada ja nii saigi asi ära lõpetatud.”

Ta lisab, et Jatiina Tehnika tingimus, et asja kohtuväliselt lahendada, oli laojäägi tagastamine.

„Aga ega sellega ka lihtsalt nõusse ei jäädud. Tänaseni on meil osaliselt lao tagastuse raha veel saamata, kuigi tähtajad möödas,” nendib Fink.

Krone esindusõigus on Jatiina Tehnikal olemas, aga see ei ole ainuesinduse leping.

„Seega Krone otsus teine edasimüüja kõrvale võtta, on nende otsus ja ei ole lepingu rikkumine,” ütleb Meelis Fink.

Veel kinnitab Fink, et Oilseeds Trade OÜ võlg maksuametile on praegu ajatatud ja graafikus. „Pankrotti pole keegi algatanud, põllumeestele võlgu ei ole,” ütleb ta.

Ain Alvela, Põllumajandus.ee kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960