Autor: Palgauudised.ee • 11. november 2020

Kõik, mida peab tööandja teadma uutest koroonapiirangutest ja kaugtööle üleminekust

Foto: Pixabay
Seoses koroonaviiruse levikuga kiitis valitsus täna heaks meetmed, mida rakendada töökohtadel, kodus ja pereringis, ühistranspordis ning teistes avalikes kohtades, et piirata üha laialdasemaks muutuvat koroonaviiruse levikut ning kaitsta Eesti inimeste elu ja tervist, kirjutab palgauudiste portaal.

Võimaldage kaugtööd

Valitsus soovitab kõigil töötajatel, kellel on see võimalus, jääda kaugtöö režiimile, et hoida ära nakatumist töökohtades. Samal ajal soovitatakse tööandjatel valmistada ette kaugtöö plaani ja korraldada kaugtöö juhuks, kui töökohal nakatub keegi koroonaviirusesse.

Teavitamine kaugtööle üleminekust

Kui tööandja ja töötaja lepivad kokku, et töötaja teeb tööd, mida tavapäraselt tehakse tööandja ettevõttes, väljaspool töö tegemise kohta, sealhulgas töötaja elukohas (kaugtöö), peab tööandja lisaks TLS-i §-s 5 nimetatule teatama töötajale, et töökohustusi täidetakse kaugtööna. Seega on vaja nii tööandja kui ka töötaja nõusolekut selleks, et töötaja teeks tööd kaugtööna.

Samuti tuleb arvestada, et kaugtöö tegemine ei võta tööandjalt kohustust järgida kõiki töölepingu seaduses ja teistes seadustes välja toodud kohustuslikke nõudeid, sealhulgas töövahendite hankimise ja kulude katmise kohustust.

Töövahendite tagamine kaugtöö puhul

Ka kaugtöö korral peab tööandja tagama töötajale töö tegemiseks töövahendid. Töövahendite hankimise, paigaldamise ja hoolduse eest vastutab üldjuhul tööandja. Seega pole ei maksuameti ega ka muude ametkondade jaoks probleemne ilmselgete töövahendite – arvuti, töölaua, -tooli, valgustite – hankimine. Kindlasti tuleb siinkohal lähtuda mõistlikkuse põhimõttest ehk sellest, mida töötajal reaalselt töötegemiseks vaja on. Kui tööandja soovib teha suuremaid kulutusi kui ainult kõige lihtsamad töövahendid, siis tuleb kasutada proportsiooni arvutamist.

Universaalset proportsiooni ei ole enamikul juhtudel võimalik leida, aga tuleb arvestada, et töötaja peaks ise katma vähemalt 50% kuludest. Siia kuuluvad kindlasti kardinad, vaibad ja muud sisustuselemendid, mida muudel juhtudel loetaks erisoodustuseks. Osakaal, mille tööandja kuludest kannab, peab olema lepinguga paika pandud, et töötaja ega tööandja ei avastaks ennast hiljem maksuvaidlusest. Loomulikult peab arvestama, et kui töötaja kasutab tööandja vahendeid, peab töötaja neid kasutama ja hoidma tööandja kehtestatud reeglite järgi.

Kodukontori kulude hüvitamisest ja maksuriskidest kuuled lähemalt Aule Kindsigo veebiseminaril "Kodukontor Covidi tuultes". Soodushinnaga registreerimine vaid kuni 12. novembrini.

Pooled võivad muidugi kokku leppida, et tööülesanded täidetakse töötajale kuuluvate töövahenditega, ent sellisel juhul tuleb kokku leppida ka töötajale kuuluvate töövahendite kulu hüvitamine.

Kuidas käituda töötaja ootamatu töölt lahkumise korral?

Kuigi töösuhtes on töötaja kohustus täita tööajal kokkulepitud tööülesandeid, siis teatud juhtudel peab tööandja andma töötajale mõistlikus ulatuses tasustatud vaba aega. Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja maksma töötajale keskmist töötasu mõistliku aja eest, mil töötaja ei saa tööd teha tema isikust tuleneval, kuid mitte tahtlikult või raske hooletuse tõttu tekkinud põhjusel või kui töötajalt ei saa töö tegemist oodata muul tema isikust mittetuleneval põhjusel. Sel ajal töölt eemal viibitud aega töötaja üldjuhul järgi tegema ei pea.

Näide: Töötaja peab minema lapsele lasteaeda järele, kuna seal avastati koroonaviirus ning puudub seetõttu töölt 2 tundi.

Tegemist töötaja isikust tuleneva olukorraga, mida töötaja pole ise tahtlikult või raske hooletuse tõttu tekitanud. Lisaks on tegemist ettenägematu olukorraga ning näiteks kahte tundi, mil töötaja seetõttu töölt eemal oli, võib pidada mõistlikus ulatuses ajaks. Seega, kuivõrd töötaja puudus töölt kaks tundi, mida sellises olukorras võib pidada mõistlikuks, siis on tööandjal kohustus maksta selle kahe tunni eest keskmist töötasu.

Töötaja kahte töötundi hiljem järele tegema ei pea. Kui laps on olnud lähikontaktne ja töötaja peab seetõttu olema lapsega kodus, on töötajal vajadusel õigus hoolduslehele.

Ühisürituste korraldamine

Valitsus soovitab ära jätta kõik ühisüritused, sealhulgas jõulupeod, kus osalevad inimesed, kes iga päev kokku ei puutu. Pereringis jõulupühade pidamine on loomulikult lubatud.

Meetmed avalikes kohtades ja ühistranspordis, sealhulgas tööandja korraldatavas transpordis

Ühistranspordis, kaubandusettevõtete teenindussaalides ja nende üldkasutatavates ruumides ning konverentsidel, kontsertidel, teatris ja kinos tuleb kanda maski või katta nina ja suu. Selle täitmist palutakse jälgida ning inimesi informeerida vedajatel, kaubandusettevõtjatel ja ürituste korraldajatel. Maski ei pea kandma inimesed, kellele see on meditsiiniliselt vastu näidustatud (näiteks astmaatikud või vaegkuuljad), ning alla 12aastased lapsed, võimalikud on ka teised põhjendatud olukorrad (näiteks juhul, kui transpordivahendis pole teisi reisijaid).

Vedajatel palutakse korraldada ühistranspordis maskikandmist puudutav teavitus, näiteks üleskutse „Hea reisija, pane mask ette!”. Muu ohutusalane informatsioon tuleb panna ühistranspordivahendis nähtavale kohale.

2 + 2 reegel alates 16. novembrist

Valitsus kehtestab oma korraldusega kaubandusettevõtete siseruumides asuvates teenindussaalides ja nende üldkasutatavates ruumides 2 + 2 reegli, mille kohaselt tohib üheskoos liikuda kuni kaks inimest ning teistega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad, välja arvatud perekondadel ja kui seda ei ole võimalik mõistlikult tagada. Reegel hakkab kehtima 16. novembrist.

Valitsus kehtestab oma korraldusega toitlus- ja meelelahutusasutustes inimeste gruppide vahel kahemeetrise vahemaa reegli, kusjuures ühes seltskonnas võib viibida kõige rohkem 10 inimest. Piirang ei puuduta ühe perekonna liikmeid, samuti ei puuduta see näiteks huviharidust ja laste mängutubasid.

Toitlustus- ja meelelahutusasutused suletakse ööseks

Valitsus piirab oma korraldusega toitlustus- ja meelelahutusasutuste lahtiolekuaega alates keskööst kuni kella 6ni hommikul, et vältida inimeste kogunemist. Piirang ei hõlma toidu kaasamüüki.

Rohkem tööandjaid puudutavaid uudiseid loe uuest palgauudiste portaalist!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960