Autor: Äripäev • 12. november 2020

Fond loodab 100 miljonit investeerida metsa- ja põllumaasse

100 miljoni euro kogumise eesmärk pole fondil seni õnnestunud.
Foto: Andras Kralla
Baltimaade üks suurimaid varahaldusettevõtteid, INVL Asset Management, rajas fondi INVL Sustainable Forest and Agricultural Land Fund II (SFALF II). Fond hakkab investeerima säästlikult hallatud metsa- ja põllumaadesse Läänemere piirkonnas ning Ida- ja Kesk-Euroopas.

Uus INVL-i fond on registreeritud Luksemburgis ning seda haldab Apex Group, üks Euroopa suurimaid fonditeenuste pakkujaid. Esmasel pakkumisel kogus fond erainvestoritelt 32,45 miljonit eurot, kuid eesmärk on saada kokku 100 miljonit. SFALF II on mõeldud nii Euroopa riikidest pärit äri- kui erainvestoritele.

“Meie silmis on fond justkui jätk INVL Baltic Forests Fund I-le, mille ma lõin 2017. aastal, ent on varasemast universaalsem ja geograafiliselt laiahaardelisem. Omandatud kogemused ja investorite usaldus julgustasid meid realiseerima ideed luua parima kvaliteediga pikaajalised metsa- ja põllumaade portfellid ning hallata neid vastavalt kõige rangematele säästliku metsa- ja põllumajanduse standarditele. Eesmärkide saavutamiseks ei seadnud me fondile ühtegi ajalist piirangut – selle kestus on tähtajatu,” ütles INVL Asset Managementi erakapitali juht Vytautas Plunksnis pressiteates.

Ta lisas, et fondi maksimaalne suurus piirdub 200 miljoni euroga, ent selle investorite koosseis võib muutuda, kuna mõned osanikest võivad kasutada oma õigust teatud ajal jooksul fondist lahkuda ning asenduda uutega.

“Me alustame fondi tegevust “kodu lähedalt”, otsides hankeid Baltimaadest. Me investeerime Baltimaade okasmetsadesse ning kõrge tootlikkuse ja suure konsolideerimispotentsiaaliga põllumaadesse. Hiljem plaanime me laiendada portfelli Ida-Euroopa riikidesse, kus on paljulubav investeeringutasuvus ja stabiilne regulatiivne keskkond. Me paneme suurt rõhku metsa- ja põllumaa säästlikule haldamisele, võttes arvesse mitte ainult looduse säilitamist, vaid ka sotsiaalset vastutust nendesse varaklassidesse investeerimisel. Fond opereerib vastavalt jätkusuutliku metsanduse standarditele ning me implementeerime põllumaadel säästliku põlluharimise printsiipe,” lausus INVL Sustainable Forest and Agricultural Land Fund II partner Martynas Samulionis.

SFALF II fond on reguleeritud ning hakkab opereerima vastavalt Luksemburgi seadustele. Fond asub investeerima erinevatesse riikidesse, pidades kinni nende poolt sätestatud õiguslikest piiridest, kuid kaldumata kõrvale endale seatud eesmärkidest. Hetkel ei ole fond Leedu Vabariigis avalikuks levitamiseks registreeritud.

INVL Asset Management, üks Leedu juhtivaid varahaldusettevõtteid, kuulub Invalda INVL gruppi. Gruppi kuuluvad ettevõtted haldavad pensioni- ja investeerimisfonde, isiklikke portfelle, erakapitali ning teisi alternatiivseid investeeringuid. Grupp haldab rohkem kui miljardi euro väärtuses varasid, millel on ettevõtte sõnul enam kui 200 000 klienti nii Lätist ja Leedust kui mujalt maailmast. Bermuudas 2003. aastal loodud Apex Group Ltd. on rahvusvaheline finantsteenuste pakkuja, millel on 45 kontorit ja 4000 töötajat üle maailma.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960