Autor: Põllumajandus.ee • 28. detsember 2020

Geograafiliste tähistega kaitstud toodete müügiväärtus on suurem

Hiljuti avaldatud Euroopa Komisjon uuringu kohaselt müüakse aastas 77,15 miljardi euro väärtuses selliseid tooteid, mille nimetused on Euroopa Liidu geograafiliste tähistega kaitstud. Uuringust selgus, et kaitstud toodete müügiväärtus on keskmiselt kaks korda kõrgem kui sarnastel märgistuseta toodetel.
Näiteks veinide puhul oli väärtuslisa määr 2,85, piiritusjookide puhul 2,52 ja põllumajanduslike toiduainete puhul 1,5.
Foto: Pixabay

Näiteks veinide puhul oli väärtuslisa määr 2,85, piiritusjookide puhul 2,52 ja põllumajanduslike toiduainete puhul 1,5.

Seega annab geograafilise tähise omamine tootjale märgatava majandusliku kasu. Märgistusega toodete puhul on tagatud kõrge kvaliteet, neil on hea maine ja tarbija on valmis eheda toote eest kõrgemat hinda maksma, mis tähendab, et ettevõtjal on neid lihtsam turustada ning suurenenud müügilt ka enam tulu teenida.

Kvaliteedimärkide süsteem kaitseb Euroopa Liidus tänaseks rohkem kui 3300 tootenimetust, mille omadused või maine on seotud tootmispiirkonna loodusliku keskkonna ja kohalike tootjate spetsiifiliste oskustega. Iga ELi liikmesriik toodab mõnd kavaliteedimärgiga märgistatud toodet. Laialdaselt tuntud on näiteks Champagne, Roquefort, Parmigiano Reggiano, Irish Whiskey, Mozzarella, Münchener Bier, Cognac.

Estonian Vodka on esimene ja siiani ainus Eesti toode, mis kannab Euroopa Liidu kvaliteedimärki kaitstud geograafiline tähis. Estonian Vodka tunnustatud ja kaitstud eriomadused tulenevad Eesti viljast ja veest ning meie põllumajanduse ja viinatootmise traditsioonidest. Estonian Vodka valmistamiseks kasutatakse rukist, nisu või kartulit. Eestis kasvatatakse teravilja enamuses taliviljana ning talirukis ja talinisu on väga rikkad mineraalainete poolest. Kartul, mida samuti kasutatakse viina tootmiseks, on ise erakordne alustooraine ning muudab lõpptoote maitse- ja lõhnaomadused kergesti äratuntavaks. Estonian Vodka maitseomadusi viimistleb ka Eesti maapõue puhas ja mineraaliderikas joogivesi. Estonian Vodka maitsenüansse mõjutavad samuti Eesti viinatootmise traditsioonid. Viina maitserikkust aitab välja tuua tootmisviis, kus teravilja puhul kasutatakse täistera jämejahvatust ning maitsepuhtuse mõjutajaks on maheviljeluse suur ning taimekaitseväetiste väike osakaal viljakasvatamises.

Euroopa Liidus juba mitmeid aastaid olnud kasutusel geograafiliste tähiste kvaliteedimärkide süsteem väärtustab konkreetsest piirkonnast pärit eriliste omadustega tooteid, annab garantii toodete kvaliteedi kohta, kaitseb kindla päritoluga ja traditsioonilise nimetusega tooteid ebaõiglase konkurentsi eest ning muudab tarbijatele ostuotsuste tegemise lihtsamaks. Kvaliteedisüsteemis on kasutusel kolm erinevat tähist – kaitstud päritolunimetus (protected designation of origin), kaitstud geograafiline tähis (protected geographical indication) ja garanteeritud traditsiooniline toode (traditional specialty guaranteed).

Vaata lisaks:

•Uuring “Economic value of EU quality schemes, geographical indications (GIs) and traditional specialities guaranteed (TSGs)

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960