Autorid: Kristjan Ojang, Põllumajandus.ee • 22. juuli 2021

Suur ülevaade: kuidas töötab Rakvere lihatööstus

HKScan Estonia sea- ja veiselihatooted valmivad Rakveres. Kuidas sealne lihakombinaat toimib, kust saadakse toormaterjal ja kuhu eksporditakse valmis toodang?
Pihvid HKScan Estonia tootmisliinil.
Foto: Kristjan Ojang

"Suur" on märksõna, mis iseloomustab Rakvere lihtööstust praktiliselt igas aspektis. Lääne-Virumaa ühe suurima tööandjana on palgal 800 inimest. Aastane kogutoodang on 79 000 tonni, aastaringselt valmistatakse 900 toodet, tootmisüksustes kasutatakse kokku ligikaudu 600 seadet ning ainuüksi pakkimisliine on 52. HKScan Estonia (lisaks Rakvere lihatöötsusele ka linnulihatööstus Tabasalus), teenis möödunud aastal müügitulu 165 miljonit eurot (vt. kõrvalolevat lugu).

Loe lisaks
HKScan pettus Baltikumi tulemustes

Tootmisprotsess

Toiduainete tootmine on keerukas protsess, kus tuleb tähelepanu pöörata ohtratele pisiasjadele. Tavalise inimese jaoks igapäevane hügieen pole piisav. Näiteks enne tootmisüksustesse sisenemist tuli vahetada jalatsid, panna selga kombinesioon ning katta juuksed. Lisaks tuli käest ja taskust ära anda kõik, mis võis kas kusagilt kogemata lahti tulla või märkamatult ära kaduda - käekell, telefon ja isegi abielusõrmus.

Pikemalt saad lugeda Lääne-Virumaa Uudistest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960