Autor: Valli Loide, Eesti Taimekasvtuse Instituudi Agrotehnoloogia osakonna vanemteadur • 12. aprill 2022

Muldade lupjamine edeneb

Heites pilku möödunud aasta muldade lupjamise tulemustele, vaatas võrreldes sellele eelnenud aastatele vastu oluliselt lootustandvam pilt. Eelmise aastaga võrreldes suurenes lubjatud pind ligi 40% ja lubiväetisi kasutati 31% rohkem. Samas tuleb siinkohal tõdeda, et kuigi põlde lupjatakse rohkem, kui eelnevatel aastatel, siis tegelikust vajadusest täidab see siiski vaid 25-30%.
Foto: K. Sommer

Lubjakivi asemel saab kasutada ka (põlevkivi) tuhka, mis on küll kiiretoimelised, kuid nende mõju on selle võrra lühiajaline. Mulda viidava 3 tonni tuhas on mulla happesust neutraliseerivat osa 1,8 tonni (neutraliseerimisvõime CaCO3-na 60%), lisaks vähendab selle efektiivsust väävel, mis leostumisel võtab kaasa ka kaltsiumi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960