Autor: Rahel Lepp • 11. juuli 2022

Hüpandi talu lehmakari saab huntidest jagu

Hüpandi talu perenaine Krista Tõnuri (31) oli seitsmeaastane, kui ta lüpsmise ajaks tõsteti valge Estrella-nimelise lehma selga istuma. Estrellast sai tüdruku lemmik, kes nautis karjamaal tähelepanu ja õunu, mida väike perenaine talle viis. Tüdrukus tärkas armastus lehmade vastu ning põhikooli lõpuks oli küpsenud soov saada talupidajaks.
Krista Tõnuri käib oma lehmade juures iga päev kaks korda.
Foto: Erakogu

Napilt kümme aastat hiljem võttis noor naine isalt talu üle. Kümne aasta sisse jäi Olustvere maamajanduskooli ja Eesti Maaülikooli lõpetamine. Esimene andis Tõnuri sõnul väga tugeva ja laiapõhjalise teadmiste ja praktika baasi, maaülikoolis õppis naine loomakasvatust.

„Võib öelda, et olen kasvanud koos lehmadega,“ naeris Tõnuri, kelle vanemad vahetasid linnaelu talupidamise vastu veidi enne tütre sündi. „Vahel külalised kardavad, et lehm tuleb kallale,“ muigas ta. „Ei, lehm tuleb lähemale, sest ta on väga uudishimuliku loomuga, ja mida rohkem temaga tegeleda, seda rahulikum ja sõbralikum ta on,“ sõnas naine, kes leiab iga päev aega oma loomadega suhtlemiseks. Õigemini lausa kaks korda päevas, sest piimakari nõuab lüpsmist.

Pikemalt saad lugeda Lääne-Virumaa Uudistest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960