Autor: Kristjan Pruul • 11. august 2022

Sanktsioonid ei anna alust sadamatesse kogunenud väetise riigistamiseks

Põllumeeste ettepanek Muugale ja Sillamäele sanktsioonide tõttu kuhjunud väetised lihtsalt riigistada ja oksjonil maha müüa ministeeriumites toetust ei leidnud, sest sanktsioonid ei tähenda, nagu saaks külmutatud varasid lihtsalt ära võtta.
Sadamatasse kogunenud väetiselaadungeid niisama riigistada ei tohi.
Foto: Andras Kralla

"Rahvusvaheliste sanktsioonide rakendamise mõistes majandusressursside külmutamine ei tähenda vahendite riigistamist. Vahendite riigi omandisse ülevõtmine eeldaks kriminaalmenetluse alustamist, mis võib päädida kuriteos süüdimõistetu vara konfiskeerimisega. Konfiskeeritud vara valitsevad riigiasutused vastavalt määratletud pädevusele sarnaselt muu riigivaraga," selgitas asjaolusid valitsuse poole pöördunud põllumeestele ja maaeluministrile rahandusministeeriumi kantsler Merike Saks.

Juuli lõpus ohtliku väetise ladustamisest meedias avaldatud uudiste peale pöördusid põllumajanduskoja poole mitmed tootjad, kel oli huvi sanktsioneeritud väetis otstarbekohaselt Eestis ära realiseerida. Koda omakorda saatis vastava päringu juba maaeluministeeriumisse.

Pikemalt saab lugeda Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960