Autor: Karel Kuningas • 17. november 2022

Karel Kuningas: ei, Ukraina teravilja blokaad ei jäta inimesi nälga, kuid probleem on olemas

Inimesed ei sure Ukraina nisu väljaveo takistamise tõttu nälga, küll aga on Venemaa mõju maailma teraviljaturule arvatust oluliselt suurem, kirjutab ettevõtja Karel Kuningas.
Nisukoristus Venemaal Omski oblastis. Pilt on illustreeriv.
Autor: Reuters/Scanpix

Teatavasti on Ukraina pidanud sõja algusest saati lisaks muudele raskustele tulema toime ka Venemaa blokaadiga viljatoodangu väljaveol ning sellest tuleneva Ukraina vilja ekspordimahu kahanemisega rahvusvahelistel turgudel. Hinnangud sellele probleemile on olnud rahvusvahelises meedias üsna äärmuslikud. Kohati on räägitud lausa võimalikust humanitaarkatastroofist turgudel, kuhu Ukraina on seni oma põllumajandussaadusi peamiselt just meritsi turustanud.

Sõltumatutele allikatele toetudes tuleb siiski tõdeda, et Ukraina teravilja ekspordiblokaad Venemaa poolt ülemaailmse näljahäda tekitajana on paljuski kõigest meedianähtus. Ukraina sissetulekuid silmas pidades on mure kahtlemata suur ja reaalne, aga nn Lääne probleem on paljuski tekitatud meedia suutmatusest teemat tasakaalustatult käsitleda.

Pikemalt saab lugeda Äripäevast.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751