Autor: Sirje Potisepp • 17. jaanuar 2023

Sirje Potisepp: käibemaksu langetamisest pole kasu, kui tootmiskulud kontrolli alt väljas on

Käibemaksu langetamine inflatsiooni ei peata, kui tootmiskulusid kontrolli alla võtta ei suudeta. Tootmiskulud saab viia ja peab viima alla läbi riigi efektiivse tööstuspoliitika, kirjutab Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp vastuses Tööstusuudiste arvamusliidrite küsitlusele.
SIrje Potisepp
Foto: Raul Mee

2022. aasta kolmas kvartal mõjutas toiduainetööstust laastavalt: võrreldes 2021. aasta sama aja tulemusega langes sektori kogukasum tervelt 48% võrra ja esimest korda viimase kolme aasta jooksul on kulud ületanud tulud. Plussis püsivad praegu vaid piima-, kala- ja joogitootjad. Teised pendeldavad nulli ümber või on kahjumis. Eriti raskelt läheb lihatööstustel, mis tegutsevad kahjumis juba üle aasta, aga sel aastal on kahjumlikkus kiiresti kasvanud – kümme miljonit eurot kahjumit esimeses kvartalis; 3,5 miljonit teises ja ligi 5 miljonit eurot kolmandas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960