Autor: Põllumajandus.ee • 4. oktoober 2023

Läänemeres on mitmed kalapopulatsioonid ülikriitilises seisus

Eelmisel nädalal tulid välja värsked kestliku kala- ja mereanni juhendi Kalafoori uued hinnangud. Ulatusliku seire ja teadustöö toel koostatud ülevaate tulemused räägivad selgelt: suuremad ja aastaid ülepüütud kalaliigid on Läänemere vetest kadumas, näiteks angerjas ja tursk. Läänemere räime olukord on halvenemas ja endiselt on kehvas seisus Läänemere koha.
Tindipüük Pärnu lahes.
Foto: Andras Kralla

„Muutused Läänemeres ja mujal maailmameres mõjutab olulisel määral meie toidulauda. Ülepüük, muutuv kliima ja Läänemere ökosüsteem puudutab kõiki osapooli kalandussektoris. Kui pikalt majandusele olulist turska või räime enam pole, siis seda püüda ei saa,“ ütles Eestimaa Looduse Fondi mereprogrammi ja Kalafoori eestvedaja Joonas Plaan. „Samal ajal on vetes väikest kala, võõrliike, mida me pole harjunud sööma. Seega, soovitus nii tarbijatele, püüdjatele kui ka müüjatele on lihtne – jätaks kriitilistele kalapopulatsioonid puutumata ja anname Läänemerele aega taastumiseks,“ lisas Plaan.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960