Galerii: Eesti toidu kuu üritustel käis rekordarv külastajaid
Vananaistesuvi soosis aktiivset ajaveetmist ning meelitas juba üheksandat aastat toimunud Eesti toidu kuu üritustele üle 125 000 inimese ehk rohkem kui kunagi varem.
Eesti toidu kuu üritustel käis rekordarv külastajaid.
Foto: Regionaal- ja Põllumajandusministeerium
Enim pakkusid inimestele huvi septembrikuu vältel kestnud sündmuste sari „Vananaistesuvi Hiiumaal“, kuhu jõudis vaatamata pikale sõidule ligi 32 000 inimest. Järgnesid Palamusel toimunud Paunvere väljanäitus ja laat ning Saaremaa toidufestival – kumbagi külastas ligi 22 000 inimest. Menukad olid ka Sibulatee puhvetite päev ja Jäneda sügislaat.
Eile sai avalöögi juba üheksandat korda toimuv Eesti toidu kuu, mille raames korraldatakse septembris üle Eesti arvukalt toidufestivale, laatu ja muid üritusi. Kuu programmi koordineerib Regionaal- ja Põllumajandusministeerium eesmärgiga väärtustada kohalikku tootmist ja siinset toidukultuuri. Lisaks juhitakse tarbijate tähelepanu läbimõeldud ja säästlikule tarbimisele.
Eesti kodudes visatakse igal aastal ühe inimese kohta ära keskmiselt 25 kg toitu. Iga kolmas kotitäis toitu, mille Eesti inimesed kauplustest koju viivad, leiab tee prügikasti veel enne kui see jõutakse ära tarbida.
2022. aastal toodeti Eestis ligi 80 000 tonni liha, millest 55% oli sealiha, 29% linnuliha ja 15% veiseliha. Keskmiselt toodeti aastas 60 kilogrammi liha inimese kohta. Koos impordiga kujuneb söödavaks koguseks 78 kg inimese kohta.
Septembris viis maaeluministeerium juba kaheksandat aastat läbi Eesti toidu kuud, mis meelitas rohkem kui kolmekümnele toiduüritusele kohale rekordiliselt üle 85 000 inimese.
Scandagra Eesti AS tegevjuhi Eigo Siimu sõnul on põllumajandusvaldkonna süda koostöö ja vastastikune usaldus. Pärast esimest kümmet kuud ametis tõdeb ta, et sektor on küll keerulises seisus, kuid just nüüd on kõige olulisem seista põllumehe kõrval ja aidata tal raskused üle elada.