Autor: Põllumajandus.ee • 5. detsember 2023

Paul-Techi põllujaam: november tõi kaasa põllutaimi külma eest kaitsva lumekatte

Paul-Tech analüüsis oma mullajaamade novembri andmete põhjal möödunud kuu ilmastiku- ja põllutingimusi. Ülevaatest selgub, et kuigi november oli keskmisest pisut külmem, ei ulatunud mulla läbikülmumine 20 sentimeetri sügavusele üheski Eesti piirkonnas. Kuu viimastel päevadel sadas maha põllutaimi külma eest kaitsev paks lumekate.
November tõi kaasa põllutaimi külma eest kaitsva lumekatte.
Foto: Paul-Tech

Novembri esimeses dekaadis olid ööpäeva keskmised õhutemperatuurid pea kõikidel päevadel üle 5 kraadi ja ööd olid külmadeta. Paul-Techi põllujaama andmetel langes ööpäeva keskmine õhutemperatuur maapinna lähedal püsivalt alla 0 kraadi pea kõikjal Eestis 16. novembril. Kõige külmem oli 26. novembril, mil Põhja-Eestis ning Rapla- ja Saaremaal langesid õhutemperatuurid maapinna lähedal -19…-20 kraadi lähedale. Lõuna-Eestis oli sel ajal külm mõõdukam, miinimumid jäid -10 ja -15 kraadi vahele. Põhja- ja Lõuna-Eestit kattis sel ajal taimikut kaitsev paksem lumikate. Lääne-Eestis ja Saartel oli maas aga õhuke lumekirme. Kuu viimased päevad tõid lumelisa kõikjal Eestis ja koheva lume all olid põllukultuurid külma eest kaitstud. Sel aastal läks lume alla tavatult lopsakas rapsi taimik, mis on altim ka lume poolt tekitatavatele vigastustele, kui lumi raskeks muutub ja jäätub.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960