Autor: Põllumajandus.ee • 12. detsember 2023

Väike-lemmelist saab söödale kvaliteetset valgukontsentraati

Iirimaa piimakarja kasvatajate ühistu The Green Farmer käivitas poolteist aastat tagasi projekti, et uurida väike-lemmeli kasutamise võimalusi loomasöödas valguallikana. Homme on võimalik sellest projektist pikemalt kuulda EPKK infopäeval.
Väike lemmel on ujulehtedega veetaim lemleliste sugukonnast.
Foto: Pexels

Iirimaa piimakarja kasvatajate ühistu The Green Farmer käivitas poolteist aastat tagasi projekti, et uurida väike-lemmel taime võimalusi loomasöödana. „Oleme käivitanud ühistu Green Farmer, et katsetada innovaatilisi ringbiomajanduse lahendusi. Meie katsetused väike-lemmeliga on andnud ülihäid tulemusi ja kuna tegu on maailma kõige kiiremini kasvava veetaimega, mis kahekordistub iga 24 tunni järel, omab ta suurt potentsiaali loomasöödana,“ rääkis Green Farmer juhatuse liige Daniel Long.

„Loomasööda koostisosana saab sellest kvaliteetset valgukontsentraati. Näiteks on taime valgusisaldus palju suurem kui lehtkapsal, mille toorvalgusisaldus on ainult 16-18%. Seda võiks kasutada söödana mitmesugustele erinevatele loomadele alates kaladest kuni sigade ja kodulindudeni. Leitakse, et taime valgusisaldus koristatud ala kohta on suurem kui sojaoal, riisil ja maisil. Samas ei ole sojauba ka paljudes piirkondades kättesaadav, kuna see kasvab ainult soojemates piirkondades, nii et väike-lemmel on kättesaadavam. Seda võib kasutada inimtoiduks kasutatava lihaasendajana, mis eraldab vähem kasvuhoonegaaside heitkoguseid,“ selgitas ta.

Iiri loomakasvatajate edusammud väärivad tunnustust

„Ühistuline tegevus Eestis pole veel saavutanud oma täit potentsiaali ja seetõttu on teiste riikide põllumajandussektori edulood need, mis võiksid meie inimesi inspireerida,“ kommenteeris Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) juhatuse esimees Ants Noot Iirimaa farmerite edusamme.

Mitmekordne kasu

Long rääkis, et väike-lemmelil on mitmeid kasulikke omadusi, ta imab veekogudes toitaineid ja saasteaineid, olles seeläbi hea veepuhastaja. „On tõestatud, et taim vähendab vee hägusust ja vees esinevate bakterite arvu. Tänu oma võimele puhastada vett, on taime võimalik kasutada reovee bio-tervendamisel. Nagu teisedki rohelised taimed, võtab lemmel atmosfäärist CO₂ ja vabastab kasvades O₂. Tänu oma suurele lämmastikusisaldusele võib seda kasutada ka loodusliku väetisena,“ rääkis ta taime võimalustest.

Green Farmer ühistuliikmete sõnul on taime potentsiaal suur, näiteks on farmaatsiatööstuses palju võimalikke kasutusviise taime paljude farmakoloogiliste mõjude tõttu. Osadel lemmeli liikidel on antibakteriaalne toime. Ka võib taime kasutada bioloogilise bioreaktorina vaktsiinide, antikehade, ensüümide ja farmatseutiliste valkude tootmiseks.

PANE TÄHELE

Homme, 13. detsembril esineb Daniel Long EPKK infopäeval „Ühistegevuse võimalused ja vajadused: head praktikad ja edulood“. Ettekannet saab kuulata registreerudes lingilt SIIN.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960