Kuigi aasta algas toiduainetööstusele positiivsemalt, on planeeritavad maksutõusud viinud igasuguse optimismi, kirjutab Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

- Toiduliidu juht Sirje Potisepp sõnab, et Eesti toiduainetööstus on tublisti üle elanud neli kriisiaastat ning jätkuvalt on tublisti tegutsemas, nüüd on ka riigi kord tubli olla.
- Foto: Raul Mee
Eesti töötleva tööstuse põhiprobleemideks lisaks jätkuvalt kõrgetele sisendite ja energiahindadele on tootmismahtude ja ekspordimahtude langus ning kulude, eriti tööjõukulude, kõrge tase, mille kaudu kannatab ka meie konkurentsivõime. Inflatsiooni kasvu saime justkui pidama, kuid uued nii juba kokkulepitud, aga ka planeerimisfaasis olevad maksud võtavad taas kerkima hakanud optimismi tuleviku suhtes maha. Nii tarbijatel kui ka tootjatel.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
1. novembril kogunesid toidutootjad Estonia kontsertsaali, et maha pidada meeleolukas juubelipidu – Eesti Toiduainetööstuse Liit tähistas oma 30. tegutsemisaastat.
Üks tootja on tabavalt öelnud, et kollane hinnasilt on nüüd kõige parem turundus, ja see paraku kehtib tänaseni, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.
Kuigi pankade majandusanalüüsid näitavad toiduainete hinnalangust, siis toiduainetööstuste juhid pikka hinnalangust ennustada ei julge. Ebakindlust on turul liiga palju, leiavad tööstusjuhid.
Värskelt sõlmitud koalitsioonileping vajab veel sügavamat analüüsi ning loodetavasti saab toiduainesektor lähiajal võimaluse uue valitsuse liikmetega ka kohtuda, et üheskoos olukord üle vaadata, kuid tootjate esmased reaktsioonid on ettevaatlikud. Küsimusi on jätkuvalt rohkem kui vastuseid, rõhutab Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Üleminekuperiood on lehmale kriitiline – just sel ajal suureneb energiavajadus ja kasvab risk ketoosiks. Baltic Agro poolt pakutav MecoVit® ühendab mikrokapseldatud DL-metioniini, koliinkloriidi, betaiini ning B2- ja B12-vitamiini, toetades maksa ainevahetust, söömust ja energiataset, et lehm saaks uue laktatsiooni alustada tugevamana.