Järjekordses "Kasvupinnase" saates uurime Maaülikooli aianduse lektorilt Priit Põldmalt, kuidas läheb sibula ja küüslaugu kasvatamine Eestis.

- "Kasvupinnase" saates tuli jutuks, miks on sibulakasvatus Eestis sedavõrd kallis.
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Saates saame teada, kuidas neid köögivilju kasvatada, kuidas suurendada sibula krehvtisust ja miks on Eesti sibul tunduvalt kallim kui näiteks Poola sibul.
Vastus on tegelikult väga lihtne – asi seisab põllu rajamise omahinnas. Kui Poolas ja teistes lõunapoolsetes riikides saab kevadel külvata põldudele sibulaseemet, siis meil tuleb kasvama panna tippsibulaid. Omahinna erinevus nende põldude puhul võib olla kümnekordne.
Samuti räägime uute sibulköögiviljade kasvatamise võimalustest Eestis. Porrulauku saaks kasvatada, aga selle säilitamine on üsna kulukas. Lõunapoolsete riikide tava hoida porrulauku põllul ja koristada seda enne müügile saatmist ei saa me järgida – lume all ikka porrulauku ei hoia. Karulauk ja murulauk aga suurtootmisesse ei sobi.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Saadet alustame aga värskete uudistega kombainirindelt – Lääne-Virumaal võrreldi maailma parimaid kombaine. Lõplikud tulemused selguvad hiljem, aga praegu on selge kaks asja – kehva kombaini meil ei müüda ja ideaalset samuti mitte.
Saadet juhtis Toomas Kelt.
Kuula saadet siit:
Sibulakasvatus jääbki Eestis kalliks
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.