5. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Terve vasikas on eduka karja alustala

Eduka karja alustala on terve vasikas, keda peab kasvatama ja toitma planeeritult juba sündimisest peale. Vasikate õige hoolduse korral suureneb farmi tootlikkus ja kasum.

Vasika jaoks on oluline saada oma elu esimeste tundide jooksul kvaliteetset ternespiima. Nii väheneb võimalik kõhulahtisuse oht, mis on vastsündinud vasikate surma sagedasim põhjus. Kui ema ternespiim pole kvaliteetne, on selleks olemas lahendus: kas soojendada vasikale varem valmislüpstud ja külmutatud ternespiima, anda süstlaga DeLavali  Feedtech™ Colostrum pastat, mis pakub vastsündinule esimesel 24 elutunnil vajalikke toitaineid, või manustada Feedtech™ Colostrum booster P või S söögilisandit, mis parandab vasikate immuunsüsteemi tänu rohkele valgu, rasva ja pre-probiootikumide sisaldusele.

Loomulikult on lisaks kvaliteedile oluline ka ternespiima kogus, mis annaks suuremat tõugu vasikale kasvuperioodil päevast juurdekasvu 750 g või enam ning väiksemate puhul vähemalt 500 g. Kui vasikad hakkavad vähem sööma või ei võta ka piisava piimakoguse juures juurde, tuleks kontrollida nii värske vee olemasolu kui ka looma tervist üldiselt ning vajadusel pidada nõu loomaarstiga. Vasikad on justkui väikesed lapsed, kes peavad saama ringi liikuda ja mängida, pääsema värske puhta õhu kätte, saama täisväärtuslikku toitu ning puhast vett.  

Kõhuhädadest, muudest haigustest ning isutusest aitab jagu saada esmaklassiline vasikate dieet-täiendsööt Feedtech™ Electro balance, mis stabiliseerib vee ja elektrolüütide tasakaalu kõhulahtisuse ravimiseks ja ennetamiseks ning annab tänu suurele dekstroosisisaldusele vasikatele lisaenergiat. Piimas ja vees lahustuvas söödas sisalduvad kleepaineid, mis kleebivad toitained maoseintele ja imenduvad organismi, nii et vasikas ei kaota ka kõhulahtisuse puhul energiat ega häid toitaineid.

Kui vasikad on saanud vanemaks ning nad viiakse vasikaboksidest sulgudesse, saab söötmise optimaalse kontrolli ja tõhususe saavutamiseks automatiseerida vasikasööturiga, mis ühendab piimajaama sisseehitatud kontsentraadijaama või teise piimajaamaga. Sööturi programm võimaldab töötada ühele või mitmele vasikale välja täielikud söötmiskavad ning nende võõrutamine piimast on piimapulbri koguse reguleerimise abil tunduvalt lihtsam. Kuna süsteem annab info piima ja kontsentraadi tarbimise kohta, saab vasikate võimalikke terviseprobleeme avastada juba enne haigestumist.

Nõrkade ja enneaegsete vastsündinute puhul, kes ei suuda oma kehatemperatuuri hoida, soovitame kasutada soojendavaid vasikakatteid, et vasikate organism ei kulutaks liiga palju energiat enda soojendamiseks. Jope on kolmekihiline, millest pealmine on vett-tõrjuv, keskmine uretaanikiht ning kõige alumine vasika nahka soojendav fliis, et aidata nõrgal vasikal säilitada oma kehatemperatuuri. Vasikatele loodud veste võib kasutada ka normaalsete ja tervete vasikate puhul, et kiirendada nende kasvu ja parandada jõudlust.

 

Iga looma elu on tähtis

Eestis kasutatakse mitmeid vasikate pidamisviise nii siseruumides kui ka õues. Äsjasündinud vasika jaoks on ideaalne temperatuur 16 kraadi, sellest madalama puhul võib ta kergesti haigestuda. Vasika organism areneb välja umbes kolme kuuga, mille järel suudavad nad ise oma kehatemperatuuri reguleerida. Küll aga võiks vasikat siiski külma tuule, vihma ja lume eest kaitsta ning selleks on parim vasikahütt, mida saab kasutada aastaringselt ning mis hoiab kokku spetsiaalse vasikafarmi ehitamiseks kuluvaid ehituskulusid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasikahüttide omanikud peavad olema vaid tähelepanelikud söötmisel ning jälgima, et vasikahüttides elavate loomade toit ära ei külmuks ning et seda kõigile jaguks. Samal ajal aitab loomade väljaspidamine vältida õhu teel levivaid haiguseid nagu köha.

Mõistlik on hoida vasikate esimestel elunädalatel ja -kuudel eraldi aedikus üht-kaht looma. Nii jääb neile liikumisruumi, haiguste leviku oht on väiksem ning söötmistki on lihtsam kontrollida. Kui looma söömine soiku jääb, saab teda vajadusel aidata lutipudeli või väga ettevaatlikult sondiga. Tähtis on jälgida iga vasika arengut eraldi, sest farmis on iga looma elu tähtis.

Vasikahütte on erinevaid mõõtmeid. Näiteks on olemas sobiva suurusega kuni 8-nädalastele või kuni 12-nädalastele vasikatele mõeldud hütt, mis tagab kuiva ja mugava keskkonna ning kaitseb looma tuule, päikese, külma ja vihma eest. Järsk üleviimine hütist teiste sekka võib vasikale põhjustada tarbetut stressi – seetõttu on mõttekas paigutada vasikad vahepeal 4-5 võõrutatud vasikaid mahutavasse rühmahütti, kus nad saavad teistega kohaneda ning õppida pääsema ligi söödale ja veele.

Kõiki artiklis mainitud vasikatele mõeldud tooteid ja söödalisandeid on võimalik  vaadata DeLavali vasikate kataloogist: 

 

 

Küsi lisa: http://www.delaval.ee/

 

 

Autor: Jüri Anepaio

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960