Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 1. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väderstadi randaal Carrier 625 XL on kvaliteetne ja töökindel

Carrier 625 XL koorimas nisu kõrretüüd 2017 august
Foto: Väderstad OÜ
Teraviljakasvatusega tegelev Akkerlac OÜ soetas oma masinapargi täiendamiseks 2017. aasta kevadeks Väderstadi randaali Carrier 625 XL. Masina varustusena sai valitud 61 cm läbimõõduga ketas, terasrull SteelRunner ja lisaks BioDrill peeneseemne külviseade.

Ettevõtte juhi Urmet Kaldeni tagasiside on järgnev:

Tänaseks, poolteist hooaega hiljem, oleme teinud masinaga tööd ca 4600 ha. Enamuses hektaritest on tehtud randaalimis- ja koorimistöid kevadel ja sügisel. Tänu BioDrilli olemasolule oleme kasutanud Carrier`i lisaks ka rapsi ja rüpsi ning erinevate heinaseemnete ja seemnesegude külvil. Peab tunnistama, et antud masin on väga intensiivse segamisvõimega, raske, mille tulemusena surub kivid hästi maasse ning mis meie jaoks kõige tähtsam – see masin on vastupidav. Siiani pole me vahetanud veel ühtegi kettalaagrit, ketast ega muud olulist varuosa. Küll vahetasime kõik terasrulli puhastuspii otsad laiemate piiotste vastu. Seda põhjusel, et terasrull puhastuks märgades tingimustes paremini. Nüüd oleme jõudnud selle masina nõrgima, samas aga ka kõige tugevama omaduseni – sõltuvalt sellest, millise nurga alt teemale läheneda.

Kuidas ma masinaga rahul olen?

Terasrull SteelRunner on väga eeskujulik kivide neutraliseerija
Foto: Väderstad OÜ

Carrier on randaal, mida kasutatakse pindmiseks harimiseks ja külvipinna ettevalmistamiseks suurel töökiirusel. Lai valik erinevaid eesriistu, kettaid ja tihendusrulle võimaldavad seda masinat kasutada tänapäeva põllumajanduse erinevate tehnoloogiatega. Carrier suudab teostada nii väga pindmist harimist kui ka sügavamat pinnase segamist. Paindliku masinana aitab see töökordadelt kokku hoida, vähendab masina kasutuskulusid hektari kohta ning loob külvatavale kultuurile parimad võimalikud kasvutingimused.

Vaata lisa SIIT.

Terasrull SteelRunner on väga eeskujulik kivide neutraliseerija. Tänu sellele jääb UKP töökoja äärde vedelema ja seda sõna otseses mõttes. Töösügavusel 12+ cm suudab 20 cm suuruse läbimõõduga lahtise kivi mullal suruda pinnaga tasa. Suurepärane lahendus, kui kevadel ei jätku tööjõudu kivide koristamiseks. Muidugi ei tasu selle protsessiga liiga hoogu minna, sest kive täis põllumuld lõhub lõpuks kõik põllumajandusagregaadid, mis Eestis kunagi nähtud, n-ö ribadeks. Ikka mõistlikult tuleb asjasse suhtuda! Lisaks on terasrull hetkel valikus olevatest pakkeritest kõige suurema tihendamisvõimega.

Need, kel on rohkesti savimuldasid - neile seda masinat soovitan, mööndusega, et põllule ei tormata liiga vara. Terasrulliga Carrier suudab eeskujuliku tulemuse jätta ka natuke „üleküpsenud” savimuldadel. Väga tähtis randaalide puhul on jälgida maapinna lahtilõikamist. Tagumise rea kettad peaksid jooksma esimesest rea suhtes täpselt sellises nihkes, et kui kobe pealispind eemaldada, jääb alles ühtlaselt kõva maapind. Carrier XL ja L seeriatel saab tagumist rida esimese suhtes tõmmitsate abil lihtsasti keerata.

Selline näeb välja 4600 ha teinud ketas.
Foto: Väderstad OÜ

Räägime suurimast puudusest. Terasrull ei ole universaalne. Kui tegu on turvasmullaga või mõne muu kerge lõimisega mullaga ja selliste muldadega põldude osakaal ettevõttes on üle kolmandiku pindalast, tuleks kaaluda universaalsema tihendusrulli - kummi-, varb-, sts- või topeltterasrulli - soetamist.

Väike võrdlus. Järgnevalt kõrvutan kahte kanget pakkerit - topeltterasrulli Double steelRunner vs juba tuntud tavalise terasrulliga. Tööd tuleb teha ülekasvanud mustal kesapõllul, mida viimati hariti sügisel 2017.

Topelt raudrull Double SteelRunner
Foto: Väderstad OÜ

Esiteks on see universaalsem. Topeltterasrulliga varustatud Carrier ei jää hätta liivastel muldadel, isegi mitte nende korduval läbimisel. Oskuslikul kasutusel saab tööd teha ka turvasmuldadel. Ühe suure plussina tuleb ka märkida, et randaal püsib isegi suurel kiirusel mullas ega hakka hüppama, mida võib juhtuda tavalise terasrulliga, eriti veel vanemate Carrieri mudelite puhul. Kindlasti on topeltterasrulliga varustatud Carrier pikaealisem, sest maast tulevate tõukejõudude edastus raamile on paremini puhverdatud. Seevastu tavaline teraspakker on Carrier`i raamile lohaka juhi korral päris armutu.

Mille poolest jääb topeltterasrull alla tavalisele?

Esiteks ei suuda uus topeltterasrull kivisid niimoodi pinnasesse suruda, nagu vana. Teiseks jääb uue terasrulli tihendusvõime vanale alla.

Millise jälje jätab rull endast mullale on näha allolevalt pildilt. Paremal pool topeltterasrulli ja vasakul üksikterasrulli töömuster.

Paremal pool topeltterasrulli ja vasakul üksikterasrulli töömuster
Foto: Väderstad OÜ

Lisaks on XL ja L tüüpe Carrier'eid võimalik varustada erinevate eesriistatega.

Carrier koos eesmise libistiga.
Foto: Väderstad OÜ

Kokkuvõtteks

Põllumehele, kes soovib hakkama saada ühe randaaliga, soovitan kindlasti topeltterasrulli. Kes aga soovib suuremat masinaarsenali ning kividest üle ega ümber pääse, sellele soovitan tavalist terasrulli ja sinna kõrvale mõnda rippes Carrier X mudelit tugevdatud varbrulliga.

Palju õhinat tekitavad traktorite hobujõud. Tihti kuuleme hooplemist stiilis „minu 200 hj -line John veab seda 6-meetrist randaali lõdvalt või naabri Jüri vedas seda T-150k-ga nii et tolmas”. Kogemus on aga siin selline. Optimaalne jõudlustarve 61 cm läbimõõduga kettaga varustatud randaalil on 50 hj meetri kohta. Nii see lihtsalt on. Suurt vahet pole, mis tootja randaali kasutada. Kui soov on anda hobujõus järgi, kahaneb töökiirus, tõuseb kütusekulu, väheneb töösügavus. Kui tõesti hobujõud on defitsiit, kuid Carrier 625 XL siiski sooviks soetada, võiks varustusse valida Single SoilRunner või Double SoilRunner pakkeri.

Uuri ise lisaks Väderstadi kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960