Autor: Põllumajandus.ee • 22. mai 2019

DeLavali karjahaldusprogramm viib farmi tootlikkuse uuele tasemele

DeLavali lüpsihaldusprogrammist on aastate jooksul arenenud mitmekülgne ja efektiivne karjahalduslahendus DelPro, mis aitab nii farmijuhil, aretus- ja söötmisspetsialistidel kui ka loomaarstil teha karja jaoks parimaid otsuseid, lähtudes just konkreetse farmi kohta reaalajas kogutavast infost.
DelPro üheks eeliseks on mobiilirakendused, mis võimaldavad kogutavast informatsioonist saada ülevaate reaalajas olenemata asukohast.
Foto: DeLaval OÜ

DelPro kogub kokku ja töötleb loomade toitumisteabe, tervisenäitajad, innaaja ja lüpsiandmed, andes lisaks täpse ülevaate farmi kuludest ja tuludest – kui palju on toodetud piima, millised on karjas aset leidnud sündmused (ravid, seemendused, poegimised, prakeerimised) ning kui efektiivselt farm kokkuvõttes töötab. Programm aitab teha paremaid ja tõhusamaid otsuseid, võttes töötajatelt ära aeganõudvaid töölõike ning võimaldades suunata tööjõudu tegelema suuremat kasu toovate tegevustega.

Alates mullu detsembrist kasutab DelPro lahendust Kehtna Mõis OÜ. Ettevõtte veisefarmi juhi Leia Nõojärve sõnul kestab tema koostöö DeLavaliga juba aastast 1997 ning DelPro kasutaja sai Kehtna Mõisast seoses asjaoluga, et seni kasutatud Alpro’d enam edasi ei arendatud.

„Lisaks oli meil soov hakata kasutama kehakonditsiooni hindamise kaameraid, mis tunduvad olevat asjalik abivahend lehmade tervise jälgimisel,” nendib Nõojärv. „Haige loom hakkab kiiresti kaalu kaotama ja kui söötmine on paigast ära, näeb tänu kehakonditsiooni hindamise kaamerale ära, kas loomadel esineb kõhnumist või rasvumist. Täna on keeruline veel süsteemile hinnangut anda, kuna alles õpime andmete kogumist ja lugemist, aga tundub olevat tegemist põneva ja tõesti tõhusa süsteemiga.”

Kuidas panna tarka lahendust enda kasuks tööle?

DeLaval OÜ müügijuht Jüri Anepaio sõnul on DelPro üheks eeliseks mobiilirakendused, mis võimaldavad kogutavast informatsioonist saada ülevaate reaalajas olenemata asukohast, sisestada protseduuride info süsteemi otse farmis loomade kõrval olles ja anda programmile käsklusi läbi erinevate mobiilsete rakenduste nagu MyFarm või Companion.

„DelPro ühendab endas nutikalt analüüsisüsteemi Herd Navigatori, kehakonditsioonikaamera, aktiivsuse mõõtesüsteemi ja robotlüpsil ka somaatiliste rakkude lugeja funktsioonid. Loomade individuaalne, rühma- ning karjapõhine teave esitatakse lihtsate graafikute kujul ja hälvete koheseks teadasaamiseks saab kasutada ka erinevaid märguandeid. Näiteks salvestab DelPro loomade toitumushinded ning teavitab kasutajat toitumushinde langemisest alla kindlaks määratud piirväärtuse.”

Loomade individuaalne, rühma- ning karjapõhine teave esitatakse lihtsate graafikute kujul.
Foto: DeLaval OÜ

Erinevate nutikate lahenduste omavahelisel kombineerimisel on võimalik potentsiaalsete probleemidega ennetavalt tegeleda, seeläbi vähendada nii veterinaar- kui tööjõukulusid.

Iga farmi tugitaladeks on karja tervis ja tootlikkus, mille andmete põhjal saab teha otsuseid edasi liikumiseks. 360-kraadine vaade farmile näitab nii ajalugu kui ka annab prognoosi tulevikuks. Ja kõik info on Anepaio sõnul täpselt nii adekvaatne, kui aus on kasutajate sisestatud informatsioon. Ühte DelPro lahendusse saab sisestada ühe farmi mitu karja, kuni neli karusselli ja kuni 64 lüpsirobotit, samuti on see kasulik töövahend nii piima- kui ka lihaveisekarja puhul. DelPro eeliseks on võimalus seadistada programm enda eest võimalikult palju tegevusi ära tegema ning muudab tööde delegeerimise ning tulemuste jälgimise väga lihtsaks.

Töö farmis on üldjoontes samasugune nagu igas teises tootmisettevõttes, kus on väga oluline reaalajas andmete kogumine ja andmeanalüüs. „Kõige olulisem on panna programm enda kasuks tööle, mitte orjata programmi. Selleks pakume võimalust liidestada kõik DeLavali intelligentsed seadmed ühte süsteemi. Sageli kardavad farmerid uusi programme, kuid DelProd pole vaja peljata: kogu mitmekülgse lahenduse kasutama õppimiseks on DeLavalil loodud mitmeastmeline koolitus ja individuaalne nõustamine. Kedagi ei jäeta üksi, vaid me oleme oma klientide kõrval ning aitame neil DelPro’ga oma farmist maksimaalset kasumit teenida, pöörates seejuures põhilise tähelepanu loomade tervisele ja heaolule.”

DeLaval pakub terviklahendusi farmi toodangu, loomade heaolu ning üldise efektiivsuse tõstmiseks. Enam kui 130 aastat piimatootmise arengu esirinnas olnud DeLaval toetab piimatootjaid just neile sobivate lahenduste leidmisel. Ettevõtte jätkusuutliku piimatootmise algatus aitab toota enam toitu üha kasvavale rahvastikule, samal ajal vähendades tootmise mõju keskkonnale.

Uuri lisa: www.delaval.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960