Autor: Põllumajandus.ee • 8. august 2019

Ideaalsed partnerid sügiseseks umbrohutõrjeks talivilja põllul – DIFLANIL 500 SC ja ROXY 800 EC

Sügisene umbrohutõrje muutub üha enam olulisemaks tööks põllul, millega tõrjutakse sügisel taliviljaga konkureerivaid umbrohtusid, mis annab omakorda võimaluse olla kevadiste pritsimistöödega veidi paindlikum.
Sügisene umbrohutõrje muutub üha enam olulisemaks tööks põllul.
Foto: Pixabay

Sügisel pritsitud talivilja põllul on kevadel umbrohufoon madalam ja aken kevadiseks umbrohutõrjeks pikem, mis annab parema võimaluse ajastada nii laialehelise kui kõrreliste umbrohtude tõrjumist.

Sügisel on väga soovituslik kasutada herbitsiide, mis toimivad nii laialehelistele kui kõrrelistele umbrohtudele. Eriti on soovituslik kasutada kõrrelistele mõjuvat umbrohutõrjevahendit siis, kui on teada, et talivilja kasvatataval põllul on probleeme kõrrelistega, sest kevadel on neist juba väga keeruline lahti saada ning väetist võiks panna ju ikka kultuurile, mitte umbrohul lasta seda kultuuri eest ära tarbida.

Väga head sügisesed herbitsiidid on DIFLANIL 500 SC ja ROXY 800 EC. DIFLANIL 500 SC-l on mõju pigem laialehelistele umbrohtudele ja ROXY 800 EC-l nii laialehelistele kui kõrrelistele umbrohtudele.

DIFLANIL 500 SC sisaldab toimeainet diflufenikaan, millel on nii mulla kui kontaktne mõju ja tõrjub põhiliselt laialehelist umbrohtu. DIFLANIL 500 SC-d võib kasutada taliteraviljadel sügisel või kevadel, kuid paremate tulemuste saavutamiseks on seda soovituslik kasutada sügisel. Tootel on väga hea mõju põld-lõosilma, vesiheina, hariliku hiirekõrva, kesalille, rukkilille, põldkannikese, iminõgese ja pärsia mailase suhtes.

ROXY 800 EC sisaldab toimeainet prosulfokarb, millel on nii mulla kui kontaktne mõju, imendudes nii lehtede kui juurte kaudu. Väheldane vihmasadu peale pritsimist ei vähenda toote tõhusust. Väga hästi toimib toode virna, põld-lõosilma, vesiheina, murunurmika, hariliku rukkiheina ja pärsia mailase suhtes.

Sügisene kasutus

Soovituslik on kasutada DIFLANIL 500 SC-d ja ROXY 800 EC-d segupartneritena ühes paagisegus, sest nii saate mõju kõrreliste kui ka laialeheliste umbrohtude suhtes. Sügisel võib DIFLANIL 500 SC-d kasutada alates idanemise faasist kuni 3 lehe faasini (kuni BBCH 13), kulunormiga 0,125-0,250 l/ha. ROXY 800 EC saab kasutada pärast külvi, enne tärkamist kuni esimese kõrvalvõrse tekkimiseni (BBCH 01-21). Kulunorm 1,5-4 l/ha. Suuremat kulunormi kasutada tugevalt umbrohtu kasvanud kasvukohtade korral.

Kõige optimaalsem on pritsida DIFLANIL 500 SC-d ja ROXY 800 EC-d kultuuri 1-2 pärislehe faasis ja umbrohu tärkamisest kuni 2 pärislehe faasini, andes nii kontaktse kui mullamõju. DIFLANIL 500 SC kulunorm optimaalsetes tingimustes on 0,15-0,250 l/ha ja ROXY 800 EC puhul 1,5-2,0 l/ha. Mida rohkem on kõrrelisi umbrohtusid, seda kõrgemat ROXY 800 EC kulunormi kasutama peab. Varajase pritsimise korral (enne tärkamist) on vaja kasutada kõrgemat kulunormi, et saavutada pikem toimeaeg terve sügise jooksul ning samuti toimib ainult mulla mõju, lehtede kaudu toimet pole. Kui umbrohud on juba 2 pärislehe faasis ja suuremad, siis ei tohi kindlasti kulunorme vähendada, kuna herbitsiidid ei suuda tõrjuda suuri umbrohtusid. Eriti oluline on see kõrreliste umbrohtude puhul.

DIFLANIL 500 SC ja ROXY 800 EC puhul peaks õhutemperatuur olema vähemalt +2 ⁰C ja kindlasti ei tohi pritsida siis, kui on oht öökülmale. Optimaalne temperatuur on vahemikus +2 kuni +15 ⁰C, üle selle ei ole soovituslik ROXY 800 EC-ga pritsida.

Paagisegus kasutades on DIFLANIL 500 SC-l ja ROXY 800 EC-l väga hea mõju näiteks roomava madara, vesiheina, hariliku hiirekõrva, kesalille, murunurmika, iminõgese ja hariliku rukkiheina suhtes. Paljudel põllumeestel on see aasta talivilja põldudel murunurmikas ja eriti just harilik rukkihein olnud väga tülikaks umbrohuks. Kui sügisel kõrrelisi umbrohtusid ära ei tõrjuta, siis kevadel on need selleks ajaks, kui põllule on võimalik kõrrelise tõrjet juba tegema minna, kasvanud nii suureks taimeks, et seda ei ole enam võimalik efektiivselt tõrjuda. Seetõttu on arukas kõrreliste tõrjega alustada juba sügisel ja nii on lootust hoida kõrrelised umbrohud enda talivilja põllul kontrolli all.

Paagisegus on DIFLANIL 500 SC-l ja ROXY 800 EC-l väga hea toime järgmiste umbrohtude suhtes:

Paagisegus kasutades on DIFLANIL 500 SC-l ja ROXY 800 EC-l väga hea mõju näiteks roomava madara, vesiheina, hariliku hiirekõrva, kesalille, murunurmika, iminõgese ja hariliku rukkiheina suhtes.
Foto: Nordisk Alkali AB

Planeeri enda taimekaitsetööd talivilja põllul arukalt. Pritsi sügisel DIFLANIL 500 SC ja ROXY 800 EC-ga ning võida aega kevadel.

Turustaja: Scandagra Eesti AS

Esindaja: Nordisk Alkali AB

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960