Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 29. november 2019

Agroäriline terviknõustamine aitab põllumehe järje peale

eAgronomi uus teenus põllumehe terviknõustamiseks on kombinatsioon silmast silma kohtumistest agroärilise ekspertnõustajaga ning tarkvaraarendajate loodud tehisintellekti toest, mis kalkuleerib konkreetsete andmete alusel välja optimaalsed sammud, mida põllumees oma ettevõtte edendamiseks tegema peaks.

Kuigi teenus on Eestis alles üsna uus, on põllumeeste huvi selle vastu olnud kõrge. „Kuni tänaseni ei olnud Eestis sellist teenust, mis nõustaks põllumajandustootjat kogu tema ettevõtmise ulatuses, alates finants- ning juhtimisküsimustest kuni agronoomia-alaste otsusteni. Abiks on küll Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõuandeteenistuse konsulendid, aga nemad tegelevad pigem igaüks oma spetsiifilises valdkonnas ning ei paku täiskompleksset nõustamisteenust,“ põhjendas eAgronomi tegevjuhi Ella Käi-Edo põllumeeste kõrget huvi uue asja vastu.

Simon Boughton ja Raimond Pihlap
Foto: eAgronom

eAgronomi nõustamisteenuse peamiseks plussiks ongi selle lai haare – see nõustab põllumeest just nendes küsimustes, kus endal oskusi väheks jääb. Tervikteenuse eesmärgiks on lahendada ettevõtte kitsaskohad, mis on iga konkreetse juhtumi puhul erinevad – üks ettevõte vajab rohkem agronoomilist, teine finantsilist nõustamist ning osadel on vaja hoopis juhendamist, kuidas üldse olla juht ning töötajatega ümber käia. Erineb ka aeg, kui pikalt üks või teine ettevõte nõustaja abi võiks vajada. „Mõni ettevõte on paremas seisus, seal on vaja otsustada, kuidas edasi liikuda. Teises tuleb hoopis vaadata, kuidas vältida maksejõuetust. Sellest sõltub kui pikalt tuleb temaga tegeleda, enne kui sa kasu näed,“ selgitas Käi-Edo.

Rahvusvaheline kogemus Eesti põldudel

Hetkel täidab eAgronomi peamist agroärilise nõustaja rolli inglasest põllumajandusvaldkonna ekspert Simon John Boughton, kes on sarnast tööd teinud ning kogemusi jaganud üle 40 aasta - seda nii Inglismaal kui ka Prantsusmaal, Ukrainas, Venemaal ja kaugemalgi. Agronoomiharidusega Boughtoni vastutusalas on olnud kuni 100 000 hektarilisi erinevatüübilisi põllumajandustootmisi; tema käe alla on usaldatud kahjumisolevaid ettevõtteid, mis strateegilisi muudatusi tehes on peagi jõudnud kasumisse; ta tunneb end ühtviisi kindlalt nii olulisi agronoomilisi kui ka juhtimisotsuseid tehes.

Lisaks Boughtoni kogemusele on uudse nõustamisteenuse taga terve eAgronomi meeskond, kes teeb tööd selle nimel, et pakkuda kliendile jooksvat teavet selle kohta, mis samme järgmiseks astuda tuleks. „Esmalt toimuvad meil klientidega strateegilised kohtumised, kus tavaliselt käib kaasas ka meie andmeanalüütik. See on esimene samm ai-nõustamise ehk artificial intelligence nõustamise suunas. Me loome tehisintellekti ehk arvutipõhise tehisagronoomi, kes suudaks analüüsida kogu kättesaadavat infot ning kasutada saadud teavet eritüübiliste probleemide operatiivseks lahendamiseks,“ selgitas Käi-Edo, lisades, et tehisintellekti kasutamine teeb eAgronomil võimalikuks teenindada suuremat kliendibaasi ning ühtlasi anda teenusekasutajatele nõu, mis tugineb paljude sarnastes olukordades ning taustsüsteemis olnud ettevõtete kogemustel.

Igas ettevõttes erinev teenus

See, millised sammud üks põllumajandusettevõte edenemise nimel läbi peaks tegema, sõltub suuresti sellest, mis seisus see parasjagu on. Esimesel kohtumisel pannakse paika eesmärgid, mille poole liikuma hakatakse. Edaspidi keskendutakse seatud eesmärkide saavutamisele.

Efektiivse nõustamise huvides on tähtis vaadata üle konkreetsed olud, mis tingimustes üks või teine põllumajandustootja tegutseb. „Olen ka ise juures olnud, kui esimese kohtumise käigus võeti välja labidad ning mindi hoopis nõustajaga põllule vihmausse korjama, kuna see annab olulist infot mullastiku olukorrast,“ rääkis Käi-Edo, „Kõik need asjad on üks suur tervik. Mullastiku olukord näitab, milline peaks välja nägema väetusplaan. See omakorda on seotud finantsilise poolega. Finantsilisi otsuseid tohib teha aga ainult nii, et see samal ajal ei teeks liiga sinu põllu mullale“.

Kohtumiste sisu sõltub sellest, kes mida kokku lepib: kas on parasjagu oluline suurendada saagikust, vähendada võlgade vältimiseks kulutusi või otsustada tootmine ümber korraldada. Kõik otsused tehakse eesmärgiga, et neist tulenev kasu ennast kokkuvõttes ära hakkaks tasuma.

Esmakohtumisele võib kuluda pea terve päev, selle käigus vaadatakse üle rahavood ehk teisisõnu millal ja kuidas rahad laekuvad ning millised on sundkulud. Sellele rajatakse järgnevad tegevusplaanid.

Kõige selle juures on mõistagi oluline sõnaõigus põllumajandusettevõtte juhil. „Nõustaja nõustab – see, kas põllumees need asjad ka ellu viib, on tema otsus. Nõustaja on selleks, et ettevõtet aidata, aga ta ei võta ettevõtte juhtimist enda peale,“ rääkis Käi-Edo.

Sõltumatu nõuandja

Üheks eAgronomi teenuse oluliseks plussiks on selle erapooletu olemus: eAgronomi agroärilised nõustajad ei ole seotud mitte ühegi müügifirmaga, seetõttu ei ole neil ka mingit põhjust anda nõu, mis oleks kallutatud müügifirmade huvidest, olgu siis tegemist mõne kindla firma väetiste või põllutööriistade soetamisega. Ainus asi, mida silmas peetakse, on lahenduste efektiivsus.

Esialgu on ettevõttel rakendada nõustamisteenust Eesti piires, kuid Käi-Edo sõnul ei ole välistatud ka võimalus, et teenus viiakse ka mujale, kus sellest puudust tuntakse. „Näiteks Poolas on ettevõtetes väga tuntav müügimeeste mõju selles osas, milliseid tooteid põldudel kasutatakse ja millisid mitte. Neil lihtsalt ei ole sõltumatuid eksperte ega konsulente, kelle poole pöörduda, täispaketinõustamisest rääkimata,“ rääkis Käi-Edo.

Tööd on eAgronomil aga ka Eestis rohkem kui küllalt. „Minu prognoos on, et tõenäoliselt tuleb meil uuel kevadel või suve algusel agronoome juurde palgata, et ettevõte suudaks nõudlusega uue nõustamisteenuse järele sammu pidada,“ selgitas Eesti eAgronomi juht.

Lisainfo eagronom.com

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960