Autor: Põllumajandus.ee • 28. mai 2020

PROPULSE – garanteeritult suurem rapsiseemne saak, rohkem õli ja suurem kasumlikkus

Propulse on rapsi fungitsiid, mis on Eesti tingimustes viimastel aastatel korduvalt tõestanud kõige efektiivsemat ja tugevamat kaitset rapsi valgemädaniku ja kuivlaiksuse tõrjel.
PROPULSE – garanteeritult suurem rapsiseemne saak, rohkem õli ja suurem kasumlikkus.
Foto: Bayer

Tänavune kevad on olnud rapsipõldudele kohati päris kurnav ning tekitanud vartele lõhesid ja kahjustusi. Arvestada tuleb, et taolised taimekoe kahjustused on valgemädaniku haigustekitajale ideaalseks nakkumispinnaseks. Nõrgestatud taimed on igati palju vastuvõtlikumad haigustele, seega vägagi oluline on õigeaegne kaitse.

PROPULSE sisaldab kahte teineteist täiustavat tugevat toimeainet: Protiokonasool ja Fluopüraam.

• Protiokonasool on püsiv, imendub kiiresti küll taime, kuid süsteemselt kaitseb pikaajaliselt kõiki taimeosasid. Tänu protiokonasoolile on kindlustatud väga pikk haiguste tõrjeaeg, mis teeb Propulse pritsimisaja valiku lihtsamaks – tehes pritsimise pisut liiga vara, saab olla kindel, et rapsitaimedel on loodud enne haiguse laialdast levikut tugev kaitsebarjäär kahjustajate vastu.

• Fluopüraami põhiline osa jääb pritsimise järgselt taime pindmistesse kudedesse, kus seda imendub pidevalt väikeste kogustena taimesse. Lisaks omab fluopüraam STOPP-efekti, mis samuti tähendab, et Propulse pritsimisega on kasutusaken laiem - kui pritsimise ajaks on haigus juba nakkunud, pidurdab fluopüraam selle edasise arengu.

Fungitsiidi Propulse soovitame pritsida kasutusnormiga 1 l/ha, sest sellise normiga kindlustatakse efektiivset kaitseaega neljaks kuni viieks nädalaks. Propulse pritsimise järgselt hoitakse taimik haigusvabana ning samuti on katsed tõestanud, et tänu õitsemisaegsele fungitsiidi pritsimisele, arenevad ka kõdrad elastsema kestaga, tagades kõtrade pikema koospüsimise ja vähendades enneaegsest varisemist ning sellest tekkivat saagikadu.

Propulse pritsimine tuleks ajastada rapsi täisõitsemise faasi, mis on siis, kui taimed õitsevad ca 60-70% ulatuses. Õitesse on puhkenud peavars ning peavarrest järgnevad ülemised külgharud ning esimesed õie kroonlehed on hakanud langema.

Propulse pritsimine tuleks ajastada rapsi täisõitsemise faasi.
Foto: Bayer

Koos valgemädaniku tõrjega soovitame paagisegusse lisada ka insektitsiidi Biscaya 0,3 l/ha, sest õitsva taimiku peal on viimasel ajal nähtud väga palju kõdra-peitkärsakaid, kes kahjustavad 2-4 cm pikkuseid kõdraalgmeid. Neid kahjureid saab tõrjuda vaid süsteemse insektitsiidiga. Nähtava tunnusena kõdrad moonduvad, avanevad enneaegselt ja põhjustavad nii saagikadu hävinud seemnete näol kui ka hilisemaid probleeme tekkiva varisega. Biscaya sobib hästi ühte paagisegusse fungitsiidiga Propulse.

Kindlasti tuleb lähtuda seadusest, et õitsvat rapsi tohib antud toodetega pritsida vaid ajavahemikus õhtul 22:00 kuni hommikul 5:00ni!

Taliraps on sel aastal saagikultuur, seega õitsemisaegset haigus- ja kahjuritõrjet ei tohiks tegemata jätta. Kulutused fungitsiidile ja insektitsiidile saab kindlasti saagiga tagasi ning lisasaagiga veelgi enamgi!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960