Autor: Syngenta • 11. märts 2022

Amistar Pro pakk – uus fungistiidide lahendus turul. Miks ja kuidas kasutada?

Eelmisel aastal tuli turule Amistar Pro pakk, mis sisaldab haigustõrjevahendeid Amistar 250 EC ja Pecari 300 EC. Tulenevalt taimekasvatajate küsimustest kirjutame lahti nende toodete mõju ja efektiivsuse.

Amistar Pro pakk tooted on mõeldud kasutamiseks segus, erinevate taimehaiguste tõrjeks suvi- ja taliodral, suvi- ja talinisul, tritikalel, talirukkil ning suvi- ja talirapsil. Kuna fungitsiidide toimeaineid turul jääb üha vähemaks, on järjest olulisem, et kasutatavad haigustõrjevahendid sisaldaksid vähemalt kahte toimeainet, mis kuuluvad erinevatesse toimeaine klassidesse. Amistar Pro pakk on kahe toimeaine kombinatsioon, sisaldades strobiluriinide klassi kuuluvat asoksüstrobiini ning triasoolide klassi kuuluvat protiokonasooli.

Sageli ei räägita sellest, kuidas toimeained taimes levivad, samas on see haiguse vastu kaitsva toime tagamisel tähtis. Asoksüstrobiin liigub peale pritsimist läbi lehe, kaitstes nii pealmist kui alumist lehepinda. Samuti liigub see tõusvate vooludega juurdekasvavatesse taimeosadesse ning on omastatav ka juurte ja kõrte/varte kaudu – need on olulised eelised mitmete teiste strobiluriinidega võrreldes. Võrdlusena, näiteks püraklostrobiin liigub küll lehe pealmiselt pinnalt alumisele (translaminaarne mõju), kuid toimib ainult pritselahusega kokku saanud taimeosadel, st. juurdekasvavatesse taimeosadesse ei liigu. Samuti ei omasta taim seda juurte ja kõrte kaudu. Seega aitab Amistar 250 EC kaitsta ka neid taimeosasid, mis pritselahusega otseselt kokku ei puutu.

Joonis 1. Erinevate toimeainete liikumine taimelehes peale pritsimist

Amistar tehnoloogias kasutatav strobiluriin stimuleerib taime füsioloogilisi protsesse, mistõttu on sel taimedele rohendav mõju. See suurendab saagikust isegi haiguste puudumisel, soodustades fotosünteesi ja pikendades vegetatsiooniperioodi. Pikem vegetatsiooniperiood tähendab suuremat saaki ning rapsi puhul ka suuremat õlisisaldust seemnetes. Syngenta katsed Inglismaal on näidanud keskmiselt 3,2% suuremat õlisisaldust ning kuni 10% suuremat teraviljasaaki, seega annab Amistar tehnoloogia kasutajale ka majandusliku eelise. Lisaks parandab Amistar 250 EC taimede vastupidavust põuatingimustele, kuna aitab reguleerida õhulõhede avanemist ja sulgumist. Amistar 250 EC vähendab ka lamandumise riski, parandab lämmastiku omastamist ja tõstab terade proteiinisisaldust. Protiokonasool on turul aga väga tuntud toimeaine, mis on triasoolidest üks efektiivsemaid raviva ja kaitsva, pikajalise toimega fungitsiide.

Segu kasutatakse ennetava tõrje tegemiseks või kohe esimeste haigusnähtude ilmumisel. Lahendusel on mõistlik hind ja lai toimespekter. Rapsi puhul parim kasutamise aeg on kohe õitsemise alguses, et tagada kaitse valgemädaniku, hahkhallituse ja kuivlaiksuse vastu. Segu on lubatud kasutada rapsi õitsemise ajal – pritsida ainult ainult õhtul, öösel või varahommikul, kui mesilased ja teised tolmeldajad putukad ei lendle enam või pole alustanud aktiivset lendlust.

Teraviljadel soovitame kasutada pigem T1 pritseringis (esimene haigustõrje ring), kuna laia toimespektriga segu on kaitsva ja raviva toimega ka kõrreliste jahukaste vastu ning protiokonasool liigub taimes võrdlemisi aeglaselt. See tähendab pikka mõjuaega ning oht taimi kõrvetada on väiksem.

Kulunorm teraviljadel on 0,4 + 0,4 l/ha, rapsidel (suvi-ja tali) 0,5 + 0,5 l/ha. Toimespekter:

• Silmlaiksus

• Kõrreliste jahukaste

• Erinevad roosted (sh. nisu kollane rooste, leherooste jne)

• Ramularioos

• Odra-võrklaiksus

• Äärislaiksus

• Kõrreliste helelaiksus lehtedel ja pähikul

• Nisu-pruunlaiksus ehk nisu-triiptõvik ehk DTR

• Pruunrooste ehk leherooste

• Fusarioos (sh pähikul)

T1 fungitsiidide võrdluskatse, Leedu, LRCAF, 2020

Vaata ka www.syngenta.ee/product/crop-protection/amistar-250-ec-pecari-300-ec

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960