Autor: Digitaalne Turundus • 31. detsember 2023

Nende soovitustega oled valmis elektrikatkestusteks

Elektrikatkestused võivad tekkida tormide tagajärjel või liiga raskest ja suurest lumekogusest elektriliinidele. Selleks, et olla ka pikemateks elektrikatkestusteks valmis, on mitmeid võimalusi - toome alljärgnevalt välja mõned sammud, mida saad ise ette võtta.

Saa teada, kuidas valida sobiv generaator koju ja mida tuleb teha elektrikatkestuse korral.

Generaator ja akupank

Kui elekter on läinud ja see ei pruugi lähiajal tagasi tulla, siis on abiks generaator või akupank, mis tagab vajalike elektroonika seadmete töötamise ja elektri kodus. Olemas on kahte tüüpi generaatoreid, bensiini ja diisliga töötavad. Generaator, mis töötab diislil, on väiksema hooldusvajadusega, kütusesäästlikum ja ruumisäästlikum. Seevastu bensiinigeneraatorid on suuremateks töödeks mõeldud vooluallikad, mis võivad olla vajalikud suurtes majapidamistes.

Selleks, et vajaduse korral saaks generaatorit liigutada ühest kohast teise, on olemas mobiilsed elektrigeneraatorid, millel on all rattad. Generaator tuleb valida vastavalt vajadusele, arvestades seda, kui pikaks ajaks ja kui suureks vajaduseks on seda vaja kasutada. Lühiajaliseks ja väikeseks elektri tarbimiseks piisab väiksema võimsusega generaatorist, võimsamad seadmed, alates 800 kW, võimaldavad toita ka energiakulukaid seadmeid.

Akujaam või akupank on teine lahendus elektrikatkestuse korral. Akupankasid on erinevaid, kõige väiksemad ja käepärasemad on need, millega saab telefoni laadida, kuid olemas on ka võimsamaid akupankasid, mis sobivad vooluallikaks ka suurematele elektroonikaseadmetele. Kui generaator töötab kas bensiinil või diislil, siis akupanka peab olema eelnevalt elektri abil täislaetud. Seetõttu tuleb alati tagada, et see oleks tehtud. Pikaajaliseks kasutamiseks tasub akupanga külge ühendada päikesepaneelid, mis tagavad autonoomse toite pikemaks perioodiks.

Ükskõik, kas otsustad soetada elektrigeneraatori või akupanga, tutvu enne kasutamist tootja poolsete soovitustega ja järgi neid ohutuks paigaldamiseks ja kasutamiseks.

Teised meetmed, mis aitavad elektrikatkestuse korral hakkama saada

Eesti Energia soovitab elektrikatkestusteks olla valmis ka järgmiste meetmetega:

1. Osta koju küünlaid, mida saab katkestuse ajal kasutada. Veendu, et sul oleksid olemas ka kuivad tikud või muud meetmed, millega saad küünlaid süüdata või lõket teha.

2. Osta taskulamp ja varu selle kasutamiseks vajalikke patareisid.

3. Oluline on soetada ka patareidega töötav raadio, mille kaudu saab infoväljas püsida.

4. Varu joogivett. Kui kodus on boiler, siis tea, et ka selle sees on vesi, mida sellistes olukordades saab kasutada.

5. Soovituslik on lülitada kohe pärast katkestust välja kõik elektroonikaseadmed.

Sõltuvalt elektrikatkestuse põhjusest, võib selle taastamine võtta mõnest tunnist mõne päevani. Seega tasub olla alati valmis kõikideks olukordadeks ja omalt poolt teha kõik, et vajaminev oleks kodus olemas. Kõikide kriisi meetmetega saab tutvuda nii Päästeameti koduleheküljelt kui ka läbi spetsiaalse mobiilirakenduse “Ole valmis!”.

Varu generaatorid ja muud vajalikud tarbed Kaup24 ja Hansaposti abiga - avasta laialdane tootevalik ning head pakkumised ühest kohast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960