Autor: Eesti Maaülikool • 3. juuni 2024

Miks on ettevõtetes vaja teadmisi ringbiomajandusest?

Poliitilised otsused, tehnoloogia areng, majanduskeskkond ja tarbijate muutuvad eelistused tingivad keskkonnasõbralike töökohtade ja roheoskuste nõudluse kasvu.

Eesti Maaülikool avab 2024. aasta septembris Eestis ja lähiriikides ainulaadse ringbiomajanduse bakalaureuseõppekava, et koolitada spetsialiste, kellel on teadmised ja oskused Euroopa rohelise kokkuleppe saavutamiseks ja Eesti ringbiomajanduse tuleviku kujundamiseks.

Üha enam inimesi mõistab keskkonna- ja kliimamuutuste negatiivseid mõjusid ning vajadust vähendada ökoloogilist jalajälge. Kliimamuutused mõjutavad otseselt ka majanduse arengut ning süsinikuheite vähendamine ja keskkonnahoiu põhimõtete järgimine on saanud ettevõtete edukuse oluliseks mõõdikuks.

Rohepööre, mida nähakse uue majanduse kasvumootorina, avaldub just uutes ärimudelites. Teerajajaks on ettevõtted, mis rõhuvad keskkonnaalastele ja sotsiaalsetele väärtustele. See ei kehti mitte ainult uute ettevõtete loomisel – keskkonnanõuetega kohanemiseks tuleb oma ärimudel ja tehnoloogiad üle vaadata ka traditsioonilistel ning pika ajalooga tootmisettevõtetel ning teenusepakkujatel. Koos keskkonnateadlikkuse tõusuga kasvab vajadus keskkonnasõbralike töökohtade järele ka tegevusaladel, mis ei ole seni olnud rohemajanduse keskmes (nt kaubanduses, ehituses, kinnisvaras, transpordis).

Võtmetegur selle ülesande lahendamiseks on aga kompetents - teadmised ja oskused, mis aitavad ettevõttel leida keskkonnahoidlikum tee ning muudatused ellu viia.

Väga palju võimalusi roheüleminekul annab ringbiomajandus, kus kasutatakse toidu, materjalide ja energia tootmiseks taastuvaid bioloogilisi ressursse. Ringbiomajanduse põhimõtted, milles ressurssi maksimaalselt kogu väärtusahela lõikes väärindatakse, aitavad vähendada sõltuvust loodusvaradest ja luua kestlikke tooteid.

Ringbiomajanduses otsitakse viise, kuidas põldudel, metsades ja veekogudes leiduvaid kõrge kvaliteediga bioressursse ja nende töötlemisel tekkivaid kõrvalsaadusi tõhusamalt kasutada nii, et keskkond säiliks. Vähetähtis pole ka see, et väheneb jäätmete hulk.

Eesti Maaülikooli uuel ringbiomajanduse õppekaval omandatakse teadmised ringbiomajanduse rollist kestliku arengu tagamisel ja kliimaneutraalsuse saavutamisel. Sellel erialal õppijad saavad teadmisi ja oskusi bioressursside kasvatamisest nii põllul, metsas, vees kui ka tehiskeskkonnas. Õppekavas on sama oluline ka tehnoloogiline pool, kus õpitakse bioressursse ja nende kõrvalsaadusi keskkonnasõbralike tehnoloogiatega väärindama. Sellele lisanduvad teadmised toodete kestlikest turustamisvõimalustest. Õppetöös on oluline rõhk praktikal, mida läbitakse ringbiomajanduse põhimõtteid järgivates ettevõtetes ja asutustes.

Valikmoodulid annavad süvendatud teadmisi viies valdkonnas. Sinibiomajanduse suunamoodulis saadakse teadmised vees kasvatatavatest organismidest ja nende väärindamise võimalustest. Ringbiomajandus metsanduses annab teadmised ja oskused metsakasvatusest ja puidutöötlemise erinevatest võimalustest. Põllumajanduse ja toidu suunamoodulis antakse süvendatud teadmised loomakasvatusest ja nii taimse kui ka loomse toidu ning nende kõrvalsaaduste väärindamisest. Tehnika, robootika ja tehnotroonika suunamoodulis õpitakse tundma materjale, tööstuses kasutatavaid roboteid ja automatiseerimist. Arvestuse ja juhtimise suunamoodul annab teadmised ettevõtlusest ja juhtimise põhimõtetest.

Ringbiomajanduse spetsialistide järele on ettevõtetes juba praegu suur vajadus, sest nad aitavad rakendada uuenduslikke ringbiomajanduslikke lahendusi, et vastata nõudlusele jätkusuutlikumate toodete ja teenuste järele. Selle valdkonna spetsialiste vajavad nõustajate või projektijuhtidena ka valitsusasutused ning konsultatsioonifirmad, kus on vaja arendada ja rakendada ringbiomajanduse strateegiaid ja lahendusi. Ringbiomajanduse õppekava lõpetaja oskab kaasa rääkida keskkonnapoliitika kujundamisel, keskkonnamõju hindamisel, ressursside haldamisel ning jäätmete käitlemise ja taaskasutamise strateegiate väljatöötamisel.

Vastuvõtt Eesti Maaülikooli ringbiomajanduse bakalaureuseõppekavale toimub 3. juunist kuni 4. juulini 2024.

Vaata ringbiomajanduse õppekava videotutvustust:

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960