• 14.09.07, 12:42
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kartulikasvatajaid morjendab kartuli madal hind

Kartuli odavnemine muudab kartulikasvatajad nukraks, sest hind ei vasta tehtud tööle ja kulutustele vahendab Tarbija24.
Praegu on hulgimüügihind Vanakülas Vinni vallas kartuleid kasvatava Mart Pärnaste sõnul 3,50, mis ilmselt veelgi langeb. Lõuna-Eestis müüakse tema teada kartulit hulgi juba kahe krooniga, sest saaki pole kuskil hoida ja väikeste kogustega kaubanduskettidesse ei pääse.
"Meil on palju väiketootjaid, kes kasvatavad kartulit näiteks poolel hektaril, ja et neil hoiuruume pole, siis üritavad oma saagi kiiresti maha müüa," ütleb Pärnaste ning lisab, et lahendus müümisega viivitada hoiuruumide puudumisel oleks kartulit ise töötlema hakata.
"Kartulit tasub kasvatada ikka vähemalt paarikümnel hektaril, lisaks peab olema vajalik tehnika," selgitas Gustav Põldmaa, miks seda muu tegevuse kõrvale ei võeta. Pealegi peaks olema hoidla, kus kartuleid üle talve säilitada. "Ükski restoran ega pood ei osta kartulit endale lattu, tootja peab tagama selle neile aasta ringi," lisas Rakvere Maarahva Liidu juhatuse esimees Ülo Niisuke.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Kuigi tänavu räägitakse Eestis rekordiliselt heast kartulisaagist, peavad Lääne-Virumaa talunikud seda siiski keskmiseks. "Umbes kümme protsenti suurenes saagikus ühelt hektarilt, võrreldes eelmise aastaga," rääkis Simunas 30 hektaril kartuleid kasvatav Gustav Põldmaa. Tema sõnul jäi maa ikkagi liiga kuivaks ja niiskust oleks rohkem vaja olnud.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele