14. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kartulikasvatajaid morjendab kartuli madal hind

Kartuli odavnemine muudab kartulikasvatajad nukraks, sest hind ei vasta tehtud tööle ja kulutustele vahendab Tarbija24.

Praegu on hulgimüügihind Vanakülas Vinni vallas kartuleid kasvatava Mart Pärnaste sõnul 3,50, mis ilmselt veelgi langeb. Lõuna-Eestis müüakse tema teada kartulit hulgi juba kahe krooniga, sest saaki pole kuskil hoida ja väikeste kogustega kaubanduskettidesse ei pääse.

"Meil on palju väiketootjaid, kes kasvatavad kartulit näiteks poolel hektaril, ja et neil hoiuruume pole, siis üritavad oma saagi kiiresti maha müüa," ütleb Pärnaste ning lisab, et lahendus müümisega viivitada hoiuruumide puudumisel oleks kartulit ise töötlema hakata.

"Kartulit tasub kasvatada ikka vähemalt paarikümnel hektaril, lisaks peab olema vajalik tehnika," selgitas Gustav Põldmaa, miks seda muu tegevuse kõrvale ei võeta. Pealegi peaks olema hoidla, kus kartuleid üle talve säilitada. "Ükski restoran ega pood ei osta kartulit endale lattu, tootja peab tagama selle neile aasta ringi," lisas Rakvere Maarahva Liidu juhatuse esimees Ülo Niisuke.

Kuigi tänavu räägitakse Eestis rekordiliselt heast kartulisaagist, peavad Lääne-Virumaa talunikud seda siiski keskmiseks. "Umbes kümme protsenti suurenes saagikus ühelt hektarilt, võrreldes eelmise aastaga," rääkis Simunas 30 hektaril kartuleid kasvatav Gustav Põldmaa. Tema sõnul jäi maa ikkagi liiga kuivaks ja niiskust oleks rohkem vaja olnud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960