13. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa piirab vilja eksporti

Venemaa tõstab vilja ekspordilt võetavat riigilõivu, et takistada nisu ja odra müüki maailmaturule, vahendas Lenta.ru rahandusministri Aleksei Kudrini sõnu.

Kudrin õigustas lõivude suurendamist põllumajandusettevõtete sooviga müüa vilja välismaale, kust nad teenivad sellest rohkem raha. Kudrini sõnul on Venemaal samas praegu vilja piisavalt, sest tänavune saak ületas mullust.

Interfaks täpsustas, et ekspordimaksu suurendamine puudutab nisu ja otra.

Põllumajandusminister Aleksei Gordejevi sõnul loob Venemaa vilja eksporti kontrolliva riikliku ettevõtte. Lisaks sellele kavatseb riik teatud toiduainete sissevedu tollimaksu alandamisega soodustada.

Venemaa majandusminister Elvira Nabiullina ütles, et plaanitakse alandada piima ja piimatoodete impordimaksu.

9. oktoobril pöördus Vene riigiduuma peaministri poole palvega, et ta ohjeldaks toiduainete hinnatõusu ja vähendaks venelaste sotsiaalset surutust.

Varem on Venemaa konkurentsiamet teinud ettepaneku, et teatud toiduainete tollimaks alandataks 15protsendilt 5 protsendini.

Vene valitsus kehtestas nisule möödunud esmaspäeval 10protsendilise eksporttolli, mis on kilogrammi kohta vähemalt 0,022 eurot. Odra eksporttoll on 30%, kuid mitte alla 0,07 eurot kilo kohta. Selline otsus avaldati täna väljaandes „Rossiiskaja gazeta“, vahendas Vedomosti.

Viimase kolme kuu jooksul tõusis vilja hind maailmaturul hüppeliselt, mistõttu kallinesid ka teised toiduained. Rosstati andmetel kasvasid tarbijahinnad võrreldes selle aasta algusega 7,5%. Leiva hind tõusis aga ainuüksi augustis 5,2%.

Hinnatõusu tulemusena vedasid Venemaa ettevõtted septembris riigist välja 2,4 miljonit tonni vilja, mida on rohkem kui kunagi varem.

Nisu ja odra eksporttolli kehtestamise otsus võeti Viktor Zubkovi juhitud koosolekul vastu juba möödunud esmaspäeval ja see on üks peamisi inflatsiooni stabiliseerimise meetodeid, kirjutas Vedomosti.

Täna oli nisu ekspordihinnaks 340 dollarit ja 34 dollarine tollimaks ettevõtteid ei peata, kommenteeris konjuktuuriinstituudi ekspert Igor Pavenski. Samas märkis ta, et vilja hind langes maailmaturul viimase nädalaga 40 dollarit ja suure kasvu lootust pole.

„Seda arvestades võib isegi 10protsendine tollimaks eksporti tagasi hoida,“ lisas Pavenski. 30protsendine maks odrale vähendab Venemaa eksporti tugevalt.

„Prantsuse oder maksab 359 dollarit tonn,“ ütles Pavenski. „Et ekport oleks kasumlik, peaks tonni hind olema 370 dollarit. Prantslastest kallimalt otra müüa on aga küllaltki raske.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960