Oopkaup: toorpiima hind ilmselt tõuseb veelgi

Isiklikult prognoosin, et toorpiima hind võib suure tõenäosusega veelgi tõusta, ütles põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup.

„Sest söödavilja on paljudes regioonides, eriti Venemaal vähem kui vaja,“ põhjendas Oopkaup. „Ja kui Venemaal tekib loomasöödaga probleeme, siis ilmselt suureneb seal vajadus sisseveetavate piimatoodete järele. Arvan, et ülemaailmne toiduainete puuduste mõju ulatub nii sealiha kui piima ja piimatoodete hindadeni. Rääkimata teravilja hinnast.“

Kuna kvaliteetse piima ja piimatoodete nõudlus lähiturgudel ületab pakkumise, maksavad Eesti suuremad piimatöötlejad suurematele piimatootjatele alates septembrist piimaliitri eest sisuliselt euroliidu keskmist kokkuostuhinda.

Näiteks AS Tere ja AS Valio Eesti maksavad oma piimatootjatest partneritele septembris toorpiima liitri eest 4.69 krooni (0,30 eurot), Euroopa Liidu keskmine kokkuostuhind on 4.75 krooni. Eestis vaadatakse piima kokkuostuhinnad iga kuu lõpus üle.

„Kuna Euroopa Liidus on kaupade, teenuste, tööjõu ja kapitali vaba liikumine, siis on väga selge trend, et tootjate hinnad ühel või teisel moel tasapisi ühtlustuvad,“ kommenteeris Oopkaup. „Konkurents on see, mis hindu ühtlustab ja sunnib kõiki efektiivsemalt majandama.“

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised