Läti veterinaaramet on viimasel ajal puistanud nii sealiha tootjaid kui ka müüjaid, et leida, kust pärineb keeritsussiga nakatunud liha, kirjutas portaal db.lv.
Daugavpilsi piirkonna elanike nakatumine keeritsussitõppe on tänavu kasvanud 400%. Kui tunamullu haigestus peamiselt sealihaga leviva keeritsussi tõttu 9 inimest ja mullu 52 inimest, siis tänavu on samal põhjusel haigeks jäänud juba 30 inimest.
Ehkki on kontrollitud nii sealihakasvatajaid, lihatööstusi, turge, väiksemaid kauplusi kui ka supermarketeid, pole keeritsussiga liha levitajat siiani leitud.
Trihhinelloos ehk keeritsussitõbi on nakkushaigus, mida põhjustab lihastesse kapselduv ümaruss Trichinella spiralis. Inimene nakatub halvasti töödeldud liha söömisel. Peensoolest satuvad ussi vastsed lihastesse, põhjustades lihasvalusid ja põletikku, millele siiani tulemuslikku ravi pole.
Artikkel jätkub pärast reklaami
keeritsussitõve leviku ärahoidmiseks kontrollitakse liha hoolikalt ning reeglipäraselt ning jälgitakse, et sigadele ei söödetaks toorest liha. Ussi vastsed surevad, kui liha külmutatakse alla -15°C vähemalt 20 ööpäeva või küpsetatakse vähemalt 77°C juures.
Seotud lood
Jälle on üks hooaeg lõppemas ning 2025. aasta saagid on peagi salves. Aasta oli meil taas keeruline, oma jahedate ilmade ja rohkete sademetega, nagu tavaliselt – põllumajanduses ei hakka kunagi igav.