23. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti küsib Euroopa Komisjonilt tagasi 6,6 mln eurot

Eesti küsib Euroopa Komisjonilt tagasi üleliigse laovaru tasu summas 6,58 miljonit eurot.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder andis täna kabinetinõupidamisel valitsusele ülevaate üleliigsete laovarudega seotud küsimustest. Eesti taotleb Euroopa Komisjonilt muude põllumajandustoodete (piimatooted, riis, vein) eest ELi eelarvesse makstud 6,58 miljoni euro tagastamist.

"Üleliigsete laovarude küsimus on jõudnud uude etappi ja arengud on tänase seisuga positiivsed nii ettevõtjaile kui riigile," ütles Seeder. "Eestile teadaolevalt kaalub komisjon tulenevalt Euroopa Liidu Üldkohtu 29. märtsi otsustest ühenduse eelarvesse makstud muude põllumajandustoodete üleliigsete laovarude eest makstud summade tagastamist liikmesriikidele. Oleme vastava palvega Euroopa Komisjoni poole juba kirjalikult pöördunud ja peame seda väga tõenäoliseks, et need summad meile tagastatakse," lisas ta.

Muude põllumajandustoodete üleliigsete laovarude kõrval on uued arengud ka suhkrutrahvi küsimuses. "Euroopa Liidu Üldkohtus jätkub sügisel sisuline vaidlus suhkru laovarude küsimuses. Selles kohtuasjas on osapooleks küll Poola, kuid jälgime seda protsessi suure huviga. Suhkru üleliigsete laovarude tasu on keeruline juriidiliste küsimuste ring, kuid analoogia on olemas – ka suhkrut puudutav määrus ei olnud 1. maiks 2004 eestikeelsena avaldatud," rääkis Seeder.

Euroopa Kohus otsustas 12. juulil, et Eesti riigil ei ole õigust nõuda ettevõtetelt muude põllumajandustoodete üleliigsete laovarude eest ELi poolt Eestile määratud trahvi, sest 2003. aasta vastava määruse sätted ei olnud 2004. aasta 1. mai seisuga Euroopa Liidu Teatajas eestikeelsena avaldatud. Kohtuotsuse järgi ei täitnud Euroopa Liidu administratsioon oma kohustust tagada, et vajalikud õigusaktid oleksid liitumise hetkeks eestikeelsena kättesaadavad.

Maksu- ja tolliamet on tänaseks alustanud üleliigsete laovarude maksuteatiste tühistamist neil ettevõtjail, kellel on riigiga üleval kohtuvaidlused. Üleliigse laovaru tasu ära maksnud ettevõtjatele tasu tagastamist ning suhkru üleliigse laovaru tasude tühistamist arutab valitsus järgmisel nädalal. Hetkel on Eestil pooleliolevaid vaidlusi laovarutasu osas kokku 26 juriidilise isikuga summas 27,7 miljonit eurot, millest ettevõtjad on ära maksnud 1,823 miljonit eurot.

Eesti riik on Euroopa Komisjonile alates 2007. aasta jaanuarist tasunud muude põllumajandustoodete (piimatooted, riis, vein) üleliigsete laovarude eest kokku 6,584 miljonit eurot. Suhkru üleliigsete laovarude eest on Eesti tasunud kokku 34,264 miljonit eurot ehk 75 protsenti määratud kogusummast (45,7 miljonit eurot). 25 protsenti määratust oli Eestil lubatud jätta endale kulude katteks, mistõttu ei tulnud seda ühenduse eelarvesse maksta.

Euroopa Komisjon määras 1. mail 2004 Eestile suhkru üleliigse laovaru suuruseks 91 464 tonni, millest 42 731 tonni oli hinnatud üleliigseteks varudeks kodumajapidamistes. Eesti vaidlustas kodumajapidamistes määratud koguse Euroopa Kohtus, kuid kohus kaebust ei rahuldanud. Kokku määras komisjon Eestile suhkru üleliigsete laovarude tasu 45,686 miljonit eurot, millest veerandi võis Eesti endale jätta.

Muude põllumajandustoodete üleliigsete varude kohta tegi Euroopa Komisjon otsuse 4. mail 2007. Sellega määrati Eestile üleliigsete varude (piimatooted, riis, vein) maksumuseks 6,584 mln eurot. Esialgselt (juulis 2005) oli komisjon Eestile arvestanud muude põllumajandustoodete üleliigsete laovarude maksumuseks 23,9 mln eurot , kuid Eesti esitas oma argumendid ning analüüsid, mille tulemusel summat vähendati 6,584 miljonile.

Hetkel on Eestil pooleliolevaid vaidlusi laovarutasu osas kokku 26 juriidilise isikuga summas 27,7 miljonit eurot, millest ettevõtjad on ära maksnud 1,823 miljonit. Muude toodete osas on tasunud ja vaidlustanud kümme ettevõtjat, suhkru puhul on tasunud ja vaidlustanud üheksa ettevõtjat. Osad neist ettevõtjaist ka kattuvad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960