26. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teravilja saagikus viimaste aastakümnete parimaid

Tänavu on koristatud pinna hektarilt saadud keskmiselt 3743 kilogrammi teravilja, viimase kolmekümne aasta jooksul on teravilja keskmine saagikus ületanud kolme tuhande kilogrammi piiri vaid 2007. aastal.

Eestis oli 15. septembriks koristatud 80% teravilja, 41% rapsi ja rüpsi ning 44% kartuli kasvupinnast, teatas statistikaamet.

Tänavune saagikoristus on võrreldes eelmise aastaga nihkunud oluliselt hilisemaks, kuid koristuspinna hektarilt on teravilja-, rapsi- ja rüpsisaak tunduvalt suurem.

Esialgsetel andmetel kasvatati Eestis 2012. aastal teravilja 309 400 hektaril, sellest on teraks koristatud 80%. Koristatud pinna hektarilt saadi keskmiselt 3743 kilogrammi teravilja, sealhulgas rukist 3610, nisu 4272, otra 3384 ja kaera 2927 kilogrammi. Viimase kolmekümne aasta jooksul on teravilja keskmine saagikus ületanud kolme tuhande kilogrammi piiri vaid 2007. aastal. Osa teraks külvatud vilja koristatakse haljasmassiks.

Rapsi ja rüpsi kasvatati kokku 86 700 hektaril. Kui enamus talirapsi ja -rüpsi on koristatud, siis suvirapsist ja -rüpsist on koristatud vaid viiendik. Koristatud pinna hektarilt saadi keskmiselt 2288 kilogrammi rapsi- ja rüpsiseemet.Kartulit kasvatati 9200 hektaril, millest 44%-l on kartul võetud. Koristatud pinna hektarilt saadi keskmiselt 20 321 kilogrammi kartuleid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960