Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuiksoo: maaettevõtluse arendamine peab olema prioriteet

Ester Tuiksoo rõhutab, et Maaelu Arengukava koostamisel tuleb arvestada eelkõige Eesti põllumajanduse konkurentsivõime tugevdamisega Euroopa Liidus.

„Uue perioodi investeeringute poliitika eesmärgiks peab olema maaettevõtluse arendamine ning töökohtade kindlustamine maapiirkondades,“ rääkis Tuiksoo, „just seetõttu peab investeeringute toetamisel lähtuma põllumajandusettevõtete pikaajalisest konkurentsivõimest ja majandusnäitajatest. Enamus investeeringutoetusi tuleb suunata elujõulistele ettevõtetele.“

Veel rõhutas Tuiksoo, et Eesti on olnud aktiivne Euroopast võrdsemate tingimuste kaupleja, kuid ometi on meie põllumajanduses kasutatava diiselkütuse aktsiis viis korda kõrgem Euroopa Liidu miinimummäärast. „Mõistlik oleks selle aktsiisi langetamine vähendamaks põllumeeste lisakulusid ligi 10 miljoni euro võrra aastas. Riik peaks vastu tulema oma põllumeestele.“

„Ootamegi valitsuselt tulemuslikku asjaajamist uue finantsperioodi avamisel ja Eesti põllumeestele vastuvõetavate tingimuste saavutamist ning erimärgistatud diiselkütuse aktsiisi langetamist,“ lisas Tuiksoo.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751