Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 23. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päästjad soovivad turvalisi jaanipühi

Elukutselised ja vabatahtlikud päästjad soovivad kõigile turvalisi jaanipühi ja tuletavad meelde põhitõed, et aasta kõige valgemast ööst kõige mustem ei saaks.

Alkoholijoobes ujuma minna ei tohi, see võib lõppeda väga traagiliselt. Seltskonnaga veekogude äärde kogunedes võetakse pahatihti kaasa alkohol, mida pruukinuna ja sellest «julgust saanuna» kiputakse oma võimeid üle hinnates vette minema. Hoidke end ja oma sõpru, peomeeleolu saab ka riske võtmata üleval hoida.Jaanilõke tehke selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele, lõkkeaseme ümbrus hoidke puhas süttivast materjalist. Lõke tehke hoonetest 15 meetri ja metsast 20 meetri kaugusele. Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgige ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või lõkke tegemisega kaasnev suits ei häiriks naabreid.Puu või söega köetav grillahi tuleb asetada hoonest viie meetri kaugusele.Metsas tohib tuld teha ja grillida vaid selleks ette valmistatud kohtades, eelistades võimalusel RMK puhkealadel leiduvaid kattega lõkkekohti.Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoidke käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett või tulekustuti. Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, ning viimane pidutseja või grillija kustutab tule!Kodulõkete tegemisest päästeteenistust teavitama ei pea, kuid tuleohutusnõudeid tuleb silmas pidada igal juhul. Avalikel üritustel lõkete tegemine peab olema kooskõlastatud päästeasutusega.Kuigi avalike ürituste jaoks mõeldud lõkkekohad vastavad tuleohutusnõuetele, on siiski mõistlik arvestada, et jaanilõkkeks kokku kuhjatud kuivade okste, laudade või männijuurte hunnikust võivad leegid tuulise ilmaga kaugele küündida. Mühaval jaanitulel hoo maha saamiseks ämbrist või paarist veest ei piisa. Seepärast tasub uurida, kas kohalikel vabatahtlikel päästjatel on vajadusel võimalik tulla oma tehnikaga jaanituld turvama. Lähima vabatahtliku komando kontakti leiab Päästeliidu kodulehelt www.paasteliit.eeÄrge unustage enne pühi mobiiltelefoni laadimast, et saaksite vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tehke endale selgeks oma täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest.

Päästeamet ja Päästeliit soovivad kõigile turvalist ja kaunist jaanipüha!

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960