Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VTA kehtestas seoses sigade aafrika katkuga täiendavad tõrje abinõud  

Vastavalt Euroopa Komisjoni informatsioonile on Valgevene Vabariigis Grodno oblastis diagnoositud sigade aafrika katk.

Vastavalt käskkirjale peavad veovahendid, millega elussigu Valgevene Vabariiki eksporditakse, enne loomakasvatusettevõtte territooriumile sisenemist ja loomapartii pealelaadimist olema viibinud Eesti Vabariigi territooriumil vähemalt 48 tundi. Enne loomakasvatusettevõtte territooriumile sisenemist ja loomapartii pealelaadimist tuleb veovahendid puhastada ning desinfitseerida Eesti Vabariigi territooriumil, kusjuures seda peab olem võimalik dokumentaalselt tõendada.

Lisaks sellele, kuna viirus levib la loomasöötadega, keelati nimetatud käskkirjaga ka mitteloomset päritolu söötade import nendest Valgevene Vabariigi piirkondadest, kus sigade aafrika katk on diagnoositud või kus on kehtestatud vastavad piirangud ning kus sööt on toodetud või muul viisil käideldud või kust sööt või söödatoore on pärit.

 Täiendavalt juhib Veterinaar- ja Toiduamet tähelepanu, et loomade ja loomsete saaduste (sealhulgas sealiha ja sealihatoodete) import Valgevene Vabariigist Euroopa Liitu pole EL õigusaktide kohaselt jätkuvalti võimalik. Samuti peavad Valgevene Vabariiki reisivad isikud arvestama, et ka isiklikus pagasis pole liha ja lihatoodete, aga ka piima ja piimatoodete, toomine EL-i lubatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960