Minister ütles täna Viljandis toimuval MESi 20. aastapäevale pühendatud konverentsil, et Eesti põllumajandustoodangut tuleb järjest enam kohapeal töödelda.
„Nii suurte kui väikeste põllumajandustootjate töö peab muutuma efektiivsemaks ja nendega koos peab sammu pidama ka toidutööstus,“ ütles minister Seeder. „See on Eesti põllumajanduse ja toidutootmise ainus võimalus püsida rahvusvahelises konkurentsis.“
Põllumajandusministri sõnul tuleb tootjatel ja töötlejatel teha koostööd, et siinsete põllumeeste toodang saaks kohapeal suurema väärtuse. „Eesti ei saa jääda peamiselt toorainet või vähetöödeldud põllumajandussaadusi eksportivaks riigiks. Kõrgema lisandväärtusega toodang annab rohkem võimalusi ka eksportturgude laiendamiseks,“ rääkis Seeder.
Lisandväärtuse andmist rõhutab ka valmiv uus maaelu arengukava aastateks 2014–2020. „Oleme uues maaelu arengukavas panustanud meetmetele, kuidas soodustada põllumajandustoodangule võimalikult suure väärtuse andmist,“ sõnas Seeder.
Artikkel jätkub pärast reklaami
„Kõige selle kõrval peame tagama, et Eestis oleks nii suur- kui väiketootmine, sest me vajame mõlemaid,“ ütles Seeder. Põllumajandusministri sõnul seisneb väiketootmise ja peretalude säilimise ja areng selles, kui hästi suudavad väikesed tootjad koostööd teha. „Väiketootjail tuleb seljad kokku panna, teha koostööd ning vaadata ka lühikeste tarneahelate ja otseturustuse võimaluste poole,“ rääkis Seeder.
Seotud lood
Siseriiklike põllumajandustoetuste kadumine ja põllumajandusministeeriumis kavandatavad meetmed seavad ohtu Eesti toidutootmise konkurentsivõime.
EPKL ja EPKK tuletavad meelde, et uue arengukava prioriteet peab olema toidutootmise konkurentsivõime kindlustamine.
“Põllumees Toots sündis vajadusest paremini mõista, kuidas Eesti põllumees end tunneb, kui ta vilja fikseerib, ja millised on tema suurimad kõhklused. Tahame pakkuda alternatiivi, mis aitab põllumeestel riske vähendada,” selgitas Scandagra Eesti teraviljaostujuht Urbo Vilibert virtuaalse põllumehe sünnilugu.