Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 21. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seakasvatuse kasumeid närib söödahinna tõus

Põllumajandustootjate jaoks on 2013. aasta möödunud stabiilsemalt kui möödunud aasta, kui saaki rikkusid sademed ja käibele mõjus negatiivselt kokkuostuhindade langemine.

"Eesti seakasvataja jaoks on 2013. aasta olnud keeruline aasta, sest esiteks on söödahinnad väga kalliks läinud ning lisaks on sigade realiseerimist piiranud Venemaa keeld elusloomade sisseveoks," ütles Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Teet Soorm. "Euroopa Liidus on samal ajal tarbimine vähenenud ja eriti aasta esimeses pooles olid laovarud Euroopas väga kõrged."

Ta lisas, et mõnevõrra paremas olukorras on olnud seakasvatajad, kellel on oma tapamaja ja lihatööstus ning võimalus liha väärindada - nagu näiteks Rakverel. "Oleme läbi tootearenduse leidnud tooteid, mis võimaldavad müügimahte Baltikumi turul kasvatada, näiteks järjest kasvav Lihakas sarja müük ja uute marinaadis lihade sari, talveks oleme ette valmistanud huvitava valiku ahjuvalmis tooteid."

Seega on koduturg olnud nõrk eksportnõudluse kompenseerija. "Oleme koduturul ka eraldi rõhutanud sigade eestimaist päritolu, sest kodumaisus on endiselt tarbijale oluline valiku tegemise kriteerium kui lihaostuks läheb. Samal eesmärgil vahetasime senise firma nime Ekseko uue Rakvere Farmid vastu. Ikka selleks, et tarbijad teaksid ja näeksid, kust meie liha tuleb," lisas Soorm.

Langenud munahinnad hoiavad tootjate rentaabluse madalal

2012. aastal oli munatootjatele erandlikult hea aasta põhjusel, et ajutiselt vähenes tootjate vahel konkurents. See võimaldas oma toodangu eest ligi 25% kõrgemat hinda saada. Konkurentsi vähenemine oli tingitud omakorda 2012. aasta alguses kehtima hakanud uutest nõuetest munakanapidamisele, millega kõik Euroopa Liidu tootjad ei suutnud tähtaegselt kaasa minna ning olid sunnitud vähem mune tootma.

Valgamaal tegutseva OÜ Linnu Talu ärijuht Jarno Hermeti sõnul tuleb ettevõtte selle aasta käive enam-vähem sama, mis 2012, kuid kasum jääb seoses munahinna langusega umbes kolmandiku võrra  väiksemaks. "Investeerisime eelmise aasta lõpul uude kanalasse, mis aitab toodangut sobival stabiilsel tasemel hoida ning sel aastal uude tibulasse, mis tagab kvaliteetse ning mahukohase noorkana ettekasvu munemiseks. Mõlemad investeeringud aitavad kaasa käibe ja kasumi suurendamisele," lisas ta.

Hermeti sõnul on "ilmastikuolud" olnud kahel aastal väga erinevad. "2012. aastat soosis pakkumise vähenemise tõttu tootja jaoks head hinda ning 2013. aastal on tootja jaoks jälle pigem tavalise turuolukorraga aasta. Munahinnad on võrreldes eelmise aastaga vähenenud 18-20% ning toormete hinnad kõiguvad pidevalt vähemalt 20% ulatuses. Lähitulevik on ilmselt 2013. aasta nägu, kus on tugev konkurents ning minimaalne rentaablus," prognoosis ta.

Piima- ja teraviljakasvatuses oli aasta stabiilne

Taimekasvatajad kiidavad tänavust aastat, sest vähemalt ilm selleaasta tootmist häirinud ei ole. "Nii eelneval kui ka sellel aastal on läinud meil stabiilselt, kuigi nii lühike aeg ei näita põllumajanduses väga palju. Oleme teinud jooksvalt investeeringuid tehnikasse, aga olulisemaks peame tugevat ja uuenenud stabiilset meeskonda, mille tulemusena oleme saanud juhtimises rakendada modernseid ja ökonoomseid lahendusi,"  rääkis Lõuna-Eestis teravilja kasvatuse ja piimatootmisega tegelevate Ekso Farm OÜ ja Ekso Agro OÜ tegevjuht Erki Aniott.

Ta lisas, et viimastel aastatel on olnud ilmastikuolud keskpärased ega ole oluliselt mõjutanud igapäevast tootmist. Aniotti sõnul ei ole keskmisest kõrgemad sisendhinnad süstinud kindlust teha suuremaid investeeringuid, kuigi piimahind on püsinud stabiilsena. "Tuleviku investeeringute osas jälgime hoolikalt piimahinna kõikumist nii kohalikul kui maailmaturul," nentis ta.

Järvamaa Türi vallas piima, liha, teravilja ja rapsi tootva OÜ Estonia nõukogu esimees Jaanus Marrandi kiitis tänavuse aasta esimese poolaasta ettevõtte jaoks edukamaks kui aasta 2012.  "Oleme suutnud taastada ja suurendada piimatootmist ning tulemusi on andnud juhtimise uuendamine nii loomakasvatuse kui ka finantsanalüüsi osas. Hea meel on ka selle üle, et toorpiima turuhinnad on olnud soodsad. Maailmaturuhind on piimatoodetele olnud kõrge kõigi artiklite osas ja lubab maksta tööstustel kõrgemat hinda. Tuleb loota, et selline konjuktuur püsib veel mõnda aega," rääkis ta. "Praeguste tulemuste põhjal võib arvata, et 2013. majandusaasta tuleb edukas. Meie ettevõtete grupi tootmistulemused on paranenud ja see annab lootust, et turukonjunktuuri püsimisel suudame aasta edukalt lõpetada."

Taimekasvatuses ootab Marrandi ehk natukene väiksemat saaki kui mullu, aga tervikuna ei tohiks tema kinnistule väga halb teraviljaaasta tulla.

Jaanus Marrandi räägib piimatootmise arengusuundadest Äripäeva konverentsil "Põllumajanduse Äriplaan 2014". Vaata konverentsikava SIIT .

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960