Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: Eesti lihaimport ekspordist suurem

Eesti lihasektor on mõne aasta tagusest kriisiolukorrast välja tulnud ja tänast olukorda iseloomustab märkimisväärses mahus kaubavahetus, ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

"Meie omatoodang on kasvanud, samuti import ja eksport. See näitab, et lihasektor on selgelt väljunud mõne aasta tagusest kriisiolukorrast," rääkis ta täna Tartus toimuval lihafoorumil.

"Aktiivset kaubavahetust iseloomustab ekspordist suurem import, mis teeb mõnevõrra keeruliseks lihatoodete päritolu märgistamise. Kuidas nimetada näiteks vorsti, mis sisaldab nii kodumaist kui imporditud liha," küsis minister pressiteate vahendusel.

Seederi sõnul tuleb lihasektoril edaspidi panustada efektiivsuse tõstmisele, sest täna on Eesti toiduainetööstuse toodetav lisandväärtus ligi pool Euroopa Liidu keskmisest. Lihasektori tulemus jääb veelgi madalamaks – kui 2012. aastal oli Eesti toiduainetööstuse toodetav lisandväärtus töötaja kohta statistikaameti esialgseil andmeil ca 20 000 eurot, siis lihasektori oma vaid 14 500.

"Nii tootmises kui töötlemises konkurentsis püsimiseks on meie ainus võimalus investeerida ja tegevust tõhustada. Oma panuse annab siin uus maaelu arengukava aastateks 2014-2020, milles pannakse tugevat rõhku toidutöötlemise arendamisele. Tootmise poolelt on koostöös tootjatega peagi algamas veiselihastrateegia koostamine – sektori tegevust hästi fokusseerinud piimastrateegia annab selleks julgust," rääkis põllumajandusminister.

Lihasektori toodang moodustab Eestis toiduainete tootmisest viiendiku. Eestis kasvasid mullu sea-, lamba- ja kitseliha tarbimine, vähenesid aga linnu- ja veiseliha tarbimine. OECD lihatarbimise prognoos aastani 2022 näitab, et pikas plaanis püsib lihatarbimine stabiilsena.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960