Põllumajandusministeeriumi poolt vastu võetud otsuse kohaselt võivad kõik lihatööstused hakata oma toodetel kasutama märgistust, mis näitab kõrget lihasisaldust ning lihamassivabadust.
Põllumajandusministeeriumi otsuse kohaselt võivad lihatööstused vabatahtlikkuse alusel kasutusele võtta uue märgistuse. Lihasisalduse märki võib kasutada keeduvorstidel, viineritel ja sardellidel vaid juhul, kui toode sisaldab vähemalt 60% liha ning toote valmistamisel ei ole kasutatud lihamassi (ingl.k. mechanically separated meat).
Oskar Lihatoodete peatehnoloogi, Rein Viski sõnade kohaselt saavad nemad hakata ning hakkavadki lihasisalduse märki kasutama kõigil oma eelmainitud toodetel. “Meie tooteportfelli kuulub 14 selle grupi toodet, üheski meie tootes ei ole kasutatud lihamassi ning kõikide viinerite ja keeduvorstide lihasisaldus on üle 60%.”
„Me olime 2009 a. Eesti üks esimesi lihatööstusi, kes tuli turule E-vaba lihaviineriga. Selle viineri lihasisaldus oli 83%, mis tolle aja kohta oli tavatult suur. Üldreeglina ongi E-vabad tooted keskmisest kõrgema lihasisaldusega. See asjaolu annab võimaluse erinevaid E-aineid mitte kasutada, sest kõrge lihasisaldus tagab tootes hea maitse tekkimise ka kunstlikke lõhna- ja maitsetugevdajaid kasutamata. Samuti ei vaja kõrgema lihasisaldusega tooted erinevaid stabilisaatoreid ja emulgaatoreid, kuna lihal endal on piisavalt loomulikke omadusi hea konsistentsiga toote saamiseks“, lausus Visk.
“Mul on hea meel, et märgistus otsustati siiski kasutusele võtta, kuna see aitab tarbijal vahet teha, kas vorst on tehtud lihast või lihamassist. Oskar ei ole oma toodete valmistamisel kunagi kasutanud lihamassi ega hakka seda ka tegema. Meie eesmärk on pakkuda tarbijale vaid puhtast lihast tooteid ning seetõttu võtame uue märgi uhkusega kasutusele”, sõnas Visk.
Tänaseks on Oskar jõudnud uue märgistuse peale panna kolmele tootele – Lasteviiner, E-vaba lihaviiner ning Piimaviiner. Tooteetikette tellitakse ette suurtes kogustes ja see on ka põhjuseks, et teistele etikettidele pole märk veel jõudnud.
Seotud lood
Lihatööstused saavad alates tänasest võtta kasutusele vabatahtliku lisamärgistuse keeduvorstidele, viineritele ja sardellidele, et tuua esile kõrgema lihasisaldusega tooted. Märgi kasutamiseks peab vorstitootes olema vähemalt 60% liha.
AS Nõo Lihatööstuse keedutooted saavad tuleva aasta kevadeks lisamärgistuse keeduvorstidele, viineritele ja sardellidele, et tuua esile kõrgema lihasisaldusega tooted. Märgi kasutamiseks peab vorstitootes olema vähemalt 60% liha ja ei tohi sisaldada kondilihamassi.
27 aasta jooksul on TOBROCO-GIANT arenenud ülemaailmseks kompaktlaadurite liidriks, pakkudes üht kõige ulatuslikumat tooteportfelli selles valdkonnas. Ettevõtte missiooniks on pakkuda intelligentseid lahendusi, mis lihtsustavad igapäevast tegevust erinevates tööstusharudes, olgu selleks siis ehitus, põllumajandus, haljastus või omavalitsused.