Autor: Ain Alvela • 18. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turbatootjail oli hea aasta

Turbatootjail oli mullu põhjust rõõmu tunda - vaatamata kehvale esimesele poolele tõi möödunud suvi  palju päikeselisi ja kuivi päevi ning oli tegemist, et toodangut rabast välja vedada.

Pärnumaal asuva ASi Tootsi Turvas ressursijuhi Tiit Saaremetsa sõnul ei alanud tänavune hooaeg just kuigi lootustandvalt, sademeid oli palju ja õhutemperatuur madal.

"Jaanipäevaks, kui headel aastatel on pool "saagist" juba salves oli sellel aastal seis kaunis kehva, kliendid muutusid tasapisi juba murelikuks ning rabades võis kohata palju uudistajaid, kes soovisid oma silmaga näha, kuidas olukord tegelikult on," rääkis Saaremets.

Ent kõik muutus pöördeliselt  juulikuuga, mis tõi kaasa kuiva ja kuuma ilma. "Rabas tuli toodangut nii, et ei jõudnud kokku kanda, aunad kasvasid suureks ja kliendid rahunesid," selgitas Saaremets tagantjärele kergelt muiates.

Kaevandajatele aga viirastus uus mure - tuleoht. "Õnneks läks sellel aastal siiski hästi - põlenguid ei olnud. Samas peab aga õigluse nimel lisama, et sademete jaotus väikse Eesti piires oli äärmiselt ebaühtlane, rohkem tuli sademeid idapoolsetes rabades ja kohati väga lokaalsetes piirkondades," rääkis Saaremets.

Tema sõnul oli Ida-Virumaa sademete hulk suurem kui eelmisel tootmishooajal, mil keskmine toodang oli 50-60% plaanist ja seegi niiskevõitu materjal.

"Tänavu olid ka august ja september kaevandamiseks soodsad ning lõpuks kujunes olukord, kus paljud kaevandajad hakkasid tootmishooajal juba "rabas remonti tegema", sest turvast sai väheke liiast," lisas ta. Saaremetsa sõnul sõltuvad turba hinnad sademete hulgast tootmisperioodil, sest hea kaevandusaasta tingib suure kuiva turba laoseisu, millest tulenevalt alaneb hind turul ja vastupidi.

"Hinnasurve tingib pidev kaevandamisõiguse tasu kasv, seda peaaegu 20% aastas," märkis ta.

Karmo Leemet ettevõttest AS Jiffy Products Estonia nentis, et tänavune suvi olnud üle pikema perioodi turbatootjaile väga soodne.

 "Meie kandis, samuti Pärnumaal, oli vihma väga vähesel määral, saime oma plaanid kenasti täis ja on igati põhjust rahule jääda," möönis ta.

Urmas Sillavee, kes juhib Saaremaal tegutsevat ettevõtet OÜ MV Turvas ütleb naljatamisi, et möödunud suvest rääkides peaks ta valetama kaks korda järjest.

"Kui ütlen, et läks suurepäraselt - valetaksin. Kui aga väidan, et kehvasti, valetaksin ma taas," sõnas Sillavee.

Tema sõnul on nende ettevõttel küll paremaid aegu olnud, ent saadi siiski oma eesmärkidega mäele.

"Eks vihmad mängisid meile siinkandis mitmeid vempe, mis tootmistegevust ikka palju segasid, kuid olime sellest üle, üldhinnang tänavusele suvele oleks meie poolt viiepalli süsteemis neli."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960